Semne de alarmă care anunţă cancerul tiroidian. Glanda tiroida este o glanda endocrină care produce hormoni care controlează numeroase procese ale metabolismului. Când această glandă se dereglează, te pot face să să slăbești, să te îngrași, apare oboseala inexplicabilă, părul cade, însă există și alte semne mai puțin evidente care pot indica o tiroidă bolnavă.
Despre aceast ”regulator” al corpului a vorbit dr. Roxana Boanţă.
„Dacă produce prea puțin hormoni, vom avea parte de un hipotiroidism și atunci acesta se manifestă prin tulburări cardiovasculare, ne scade pulsul, ne scade tensiunea, devenim mai obosiți, mai lenți, gândim parcă mai greu, nu reușim să gândim foarte clar.
De asemenea, pot să apară tulburări de tranzit intestinal. Pielea devine aspră, uscată, părul devine uscat și începe să se rupă, adică se modifică multe lucruri din cauza unui metabolism mai lent”, a spus medicul Roxana Boanţă, în cadrul rubricii ”Sfat de Sănătate” cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.
Semne de alarmă care anunţă că tiroida nu funcţionează. Dr. Roxana Boanţă: Atenție la oboseala excesivă
Când ritmul cardiac este accelerat, când apare oboseala excesivă, când se instalează anxietatea, când scazi în greutate fără motiv, etc, sunt primele simptome care pot indica o problemă a tiroidei.
Atunci când tiroida funcționează prost, în exces, totul se mișcă mai repede.
Avem mai mult combustibil. Putem să ne gândim și la o astenie de primăvară, care poate să însemne efectul schimbărilor sezoniere și a ritmului circadian.
Oboseala generată de problemele tiroidiene nu are legătură cu anotimpurile.
Stresul în care stăm zilnic, lipsa somnului sau somnul de proastă calitate, alimentația proastă și insuficientă, dietele foarte restrictive, sportul în exces poate să ne dea oboseală. Ar fi bine să ne facem și un set de analize tiroidiene și să vedem exact care ar fi problema, în ce condiții apar și nodulii tiroidieni și când ar trebui să ne speriem.
În general, în corpul nostru, oricând apare o formațiune este bine să o analizăm, să aflăm mai multe despre ea. Nodulii tiroidiene apar destul de frecvent. Mare parte din populație prezintă nodul tiroidieni și mulți dintre noi nici nu știm că îi avem dacă nu facem o ecografie.
Simptomele cancerului tiroidian:
„90% sunt noduli benigni şi nu ne fac rău. Totuşi, există și un procent de nodului canceroși, de aceea trebuie să facem investigațiile potrivite. Nodulii care conțin lichid pot să se mai reabsoarbă și atunci pot scădea în dimensiuni. Nu putem spune despre ei că dispar în totalitate, dar în general pacienții trec printr-o etapă de tratament medicamentos care poate să mai scadă dimensiunile nodulilor, însă aceștia nu dispar.
În ceea ce priveşte măsurile de prevenţie este important să mergem la un set de analize, la un control endocrinologic şi să vedem care este status în momentul prezent, după care trebuie să ne asigurăm că întregul corp funcționează bine.
Să avem un regim alimentar care să conțină proteine, carbohidrați. Fără carbohidrați, tiroida nu va funcționa bine. Deci, dietele restrictive ne pot cauza probleme.
Iod, seleniu, zinc ne ajută la construirea hormonilor tiroidieni, la transportul acestora în corp, pentru că noi trebuie să îi producem și să îi și putem utiliza. Sport în cantitate potrivită și un somn sănătos ne vor ajuta să să avem o funcționare bună a glandei tiroide.
Suplimente de iod trebuie luate doar de către pacienţii care au primit această recomandare de la medic. Altfel, fiecare dintre noi, trebuie să aibă o dietă echilibrată.” a mai spus medicul Roxana Boanţă.
Așadar, pentru o bună sănătate a tiroidei, medicii recomandă o alimentație care pune accentul pe legume, fructe și pește, dar și suplimente alimentare care contribuie la o imunitate puternică, cum ar fi omega 3 și vitamina D3. În ceea ce privește cancerul tiroidian, experții afirmă că nu există nicio metodă certă prin care această afecțiune s-ar putea preveni.
Factorii care cresc riscul de hipotiroidism/ hipertiroidism sunt sexul feminin, istoric familial de tiroidă hiperactivă/hipoactivă, vârstă peste 60 de ani, o boală autoimună, sarcina, deficit de iod, expunerea la cantități mari de radiații, fumătorii și medicamente ce conțin niveluri ridicate de iod”, explică medicul, potrivit Antena 3 CNN.
7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori.…
Sunteți gata să explorați tărâmurile enigmatice ale astrologiei și să descoperiți ce semne zodiacale prezintă…
Prințul Harry marchează din nou o diferență radicală între modul în care trăiește și cel…
Mirosul corporal începe, de obicei, cu transpirația, în special în zona axilei și a inghinală,…
Durerea de spate indică cancer în aceste situații. Deși cele mai frecvente cauze sunt leziunile,…
ZODIA care își va schimba radical viața. Nativii dintr-o anumită zodie avea parte de transformări…