Din cuprinsul articolului
Știi ce simptome apar în cazul unei boli de ficat? Ficatul este unul dintre organele esențiale, având un rol important în digestie, imunitate și eliminarea toxinelor acumulate. Deși acesta este singurul organ care se poate regenera de la sine, atunci când afectarea este prea mare ficatul se poate îmbolnăvi.
În stadii incipiente, un ficat bolnav nu provoacă simptome foarte clare sau pot fi complet absente. Adesea, manifestările de început sunt ușor confundate cu multe alte afecțiuni comune, mai puțin periculoase.
Astfel, majoritatea afecțiunilor hepatice sunt depistate în urma analizelor de rutină, pe care este indicat să le faci la timp. Iată, totuși, câteva semne car eți-ar putea dezvălui că ficatul tău este bolnav.
Oboseală accentuată și lipsă de energie
Ficatul consumă foarte multe resurse pentru procesarea grăsimilor. Astfel, dacă ai ficatul bolnav, acesta va fi suprasolicitat în timpul procesării nutrienților și va determina o stare de oboseală accentuată generală.
În mod normal, urina are o culoare deschisă de galben. Dacă aceasta devine mai închisă la culoare și are un miros modificat poate indica faptul că ficatul tău suferă. Acest simptom poate fi însoțit de alt simptom: decolorarea scaunelor.
Ochi îngălbeniți
Acesta este un simptom clasic al afecțiunilor hepatice. Atunci când boala este într-un stadiu avansat, partea albă a ochilor poate căpăta o culoare portocalie, maro.
Greață și vărsături
Aceste manifestări apar atunci când ficatul nu mai poate procesa în mod corespunzător nutrienții, în special grăsimile. Este unul dintre cele mai comune semne care ar trebui să te trimită la medic.
Lipsa poftei de mâncare
Ficatul bolnav este suprasaturat de grăsimi, deoarece acestea nu pot fi procesate în mod corect. Astfel, ficatul îi va semnala creierului faptul că în organism există hrană și că nu este necesar să mâncăm. Astfel, ficatul cere timp pentru procesarea grăsimilor existente.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…