Sari la conținut

Semne de alarmă că ai un cheag de sânge care a ajuns la inimă sau la creier

cheaguri de sange
Sursă foto: Pixabay
alimente care pot forma cheaguri de sange

Cheag de sânge la inimă. Uneori resimtiti anumite dureri care pot parea inocente asa ca luati un medicament de calmare, durerea dispare pe moment, dar revine ulterior si mai puternica.

Este foarte posibil ca ceea ce considerati ca fiind o rana usoara sa fie ceva mai serios de atat si anume un cheag de sange ce merita tratare imediata, altfel devine mortal. Iata care sunt simptomele unor cheaguri de sange pe care sub nicio forma nu trebuie sa le ignorati.

 Cheaguri de sange la inima

Nu este o conditie medicala des intalnita, dar i se poate intampla oricui. Simptomele sunt urmatoarele:
Durere in piept
– Senzatie de greutate in piept..
– Respiratie scurta,- Usoara ameteala

 Cheaguri de sange la creier

Cheagurile de sange la nivelul creierului pot cauza probleme cu vederea. In plus, puteti experimenta dificultatea in vorbire si dureri de cap ingrozitoare.

Cheaguri de sange in abdomen

Daca aveti urmatoarele simptome, este foarte probabil sa aveti cheaguri de sange in abdomen:

– Dureri abdominale ingrozitoare
– Varsaturi
– Diaree
Dupa cum puteti observa, simptomele de mai sus pot fi lejer confundate cu o intoxicatie alimentara sau un virus oarecare al stomacului.

De aceea, pentru evitarea oricarei supozitii, este bine sa consultati un medic.

Cheaguri de sange in plamani

Atunci cand apar cheagurile de sange in plamani vorbim de o conditie medicala numita embolism pulmonar. Este o afectiune extrem de periculoasa care cauzeaza urmatoarele simptome:
– Durere in piept
– Respiratie scurtata
– Tuse cu sange
Palpitatii

Cheaguri de sange in picior

Problema majora a cheagurilor de sange in picior este aceea ca de cele mai multe ori nu prezinta niciun simptom. Sau daca sunt anumite semne, tind sa fie ignorate. Totusi, pentru a vedea daca avem cheaguri de sange in picior, este bine sa ne uitam la partea inferioara a piciorului si sa incercam sa identificam urmatoarele simptome:
– Umflatura
– Senzatie de cald
– Durere
– Rana
– Sensibilitate
Intinde-ti degetele de la picioare si daca simti durere, mai mult ca sigur ai un cheag de sange. Cheagurile de sange in picior pot deveni tromboze venoase profunde. Trombozele venoase pot aparea oriunde in corp.
In general, cheagurile de sange apar persoanelor de peste 65 de ani, dar pot aparea la toate persoanele, mai ales la oamenii afectati de obezitate.

Factorii de risc in formarea cheagurilor sanguine

Factorii de risc asociati cu dezvoltarea cheagurilor de sange in vene sunt diferiti fata de cei ai formarii cheagurilor sanguine in artere. In ambele cazuri, diverse afectiuni si traume fizice pot conduce la nasterea unui tromb, insa exista si o predispozitie genetica in coagularea nefireasca a sangelui.
Factorii de risc in aparitia cheagurilor in vene sunt:
– obezitatea
– Sarcina
– lipsa de mobilitate a corpului
– fumatul
– contraceptivele orale
– anumite tipuri de cancer
– traumele
– anumite interventii chirurgicale
– varsta (riscul creste odata cu depasirea etatii de 60 de ani)
– afectiuni genetice care implica predispozitia coagularii sangelui
– boli inflamatorii cronice
Factorii de risc pentru cheagurile arteriale pot fi influentati de schimbari in stilul de viata sau tratament medicamentos. Acestia sunt:
– Obezitate
– sedentarism
– Fumat
– Diabet
– hipertensiune arteriala
– nivel ridicat de colesterol

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel