Sari la conținut

Semne de alarmă că ai prea mult estrogen. Nivelul crescut al acestui hormon predispune la cancer de sân

dureri abdominale
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Estrogen este hormonul dominant al femeilor. De fapt, este vorba de un grup de hormoni care controleaza cresterea sanilor, parul pubian si cel de la axila precum si ciclul menstrual. In plus, estrogenul are un rol foarte important in reglarea colesterolului din corp, protejeaza tesutul oaselor si are chiar si creierul.

 Estrogenul este un hormon absolut necesar pentru a ne mentine corpul sanatos si pentru a functiona cum trebuie. Totusi, o cantitate prea mare de estrogen poate fi nociva. Nu toti hormonii de estrogen sunt secretati in aceeasi masura; de fapt, o cantitate prea mare dintr-un anume tip de estrogen poate duce la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, cel mai frecvent fiind cancerul la san.

Factori care duc la creșterea în exces a estrogenului

 Chiar daca nu este un subiect foarte discutat si nu se considera drept o problema mare de sanatate, estrogenul in exces (mai ales estrogenul rau) este un fenomen foarte raspandit in randul femeilor, cu precadere in cazul femeilor de peste 35 de ani.
Stresul, cofeina, estrogenul sintetic din pilulele contraceptive, hormonii artificiali din terapii, xenoestrogenii din produsele de curatare, plastice si cosmetice, toate acestea sunt numai cateva dintre cauzele care creeaza un exces de estrogen in organism.

Simptomele resimtite in urma unui exces de estrogen in organism sunt evidente, insa, sunt de cele mai multe ori atribuite sindromului premenstrual (PMS). Daca aceste simptome sunt ignorate pentru mai mult timp, in timp pot duce la infertilitate, fibrom uterin, avorturi spontane repetate si unele forme de cancer.

Semnale de alarma

Iata la ce trebuie sa fiti atente pentru a va da seama daca nivelul de estrogen din corp este unul prea ridicat:

Dacă observați aceste simptome, mergeți la medicul de familie. El este cel care vă poate îndrepta către specialistul potrivit în vederea diagnosticării și obținerii celei mai bune metode de tratament.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel