Sari la conținut

Semne de alarmă că ai o boală gravă de plămâni. Pot fi observate inclusiv pe piele și unghii

Emfizemul e o afecțiune pulmonară cronică.
Sursă foto: pixabay
În cazurile severe, corticosteroizii pot fi utilizați pentru a reduce inflamația pulmonară.

Ce simptome apar în cazul unei boli grave de plămâni? Există o multitudine de boli pulmonare, care variază de la afecțiuni ușoare cum ar fi bronșita, până la boli severe cum ar fi cancerul pulmonar sau insuficiența pulmonară.

Boli pulmonare infecțioase, cum ar fi pneumonia și tuberculoza, sunt cauzate de bacterii, virusuri sau ciuperci, care pot infecta plămânii. Boli pulmonare cronice, cum ar fi bronșita cronică și boala pulmonară obstructivă cronică (BPCO), sunt cauzate de fumat, expunere la substanțe nocive sau infecții repetate, care pot deteriora plămânii.

Boli pulmonare neinfecțioase, cum ar fi fibroza chistică și sarcoidoza, sunt cauzate de boli autoimune, alergii sau alte afecțiuni care pot afecta plămânii.

Există și boli pulmonare care sunt cauzate de un factor genetic sau congenitale, cum ar fi fibroza chistică, și altele care sunt cauzate de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar.

Simptome că ai o boală de plămâni gravă

Există o serie de simptome care pot indica faptul că aveți o boală pulmonară gravă, cum ar fi:

  • Dificultate la respirație: Dificultatea la respirație sau senzația de lipsă de aer pot fi un simptom al unei boli pulmonare. Aceasta poate fi mai pronunțată în timpul efortului fizic sau poate apărea chiar și în repaus.
  • Tuse persistentă: O tuse persistentă care durează mai mult de o săptămână poate fi un semn al unei boli pulmonare. Tusea poate fi secă, productivă sau poate fi însoțită de expectorație (eliminarea mucusului din plămâni).
  • Dureri în piept: Dureri în piept sau presiunea în piept pot fi un simptom al unei boli pulmonare, mai ales dacă sunt însoțite de dificultate în respirație sau tuse.
  • Oboseală: Persoanele cu boli pulmonare pot experimenta oboseală sau slăbiciune, deoarece organismul trebuie să lucreze mai mult pentru a obține oxigenul necesar.
  • Pierderea în greutate: Pierderea în greutate involuntară poate fi un simptom al unei boli pulmonare, deoarece organismul poate fi nevoit să consume mai multă energie pentru a respira.
  • Schimbări de culoare în piele, unghii sau mucoase: O culoare albă sau cianotică a pielii, unghiilor sau mucoaselor poate indica o lipsă de oxigen în sânge, care poate fi cauzată de o boală pulmonară.

Când apare febra

Febra poate fi un simptom al unor boli pulmonare, deoarece sistemul imunitar al organismului luptă împotriva infecției și produce febră ca răspuns.

Unele boli pulmonare infecțioase, cum ar fi pneumonia sau tuberculoza, pot cauza febră, însoțită de alte simptome, cum ar fi tuse, dificultate în respirație, dureri în piept sau frisoane. Unele boli cronice cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică, bronșita cronică sau fibroza chistica pot fi asociate cu febră, mai ales în cazul unor infectii respiratorii secundare.

Totuși, este important să rețineți că febra poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni și nu neapărat de o boală pulmonară și ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți febră sau alte simptome care vă preocupă, pentru a putea stabili cauza și tratamentul adecvat.

Cum se aude respirația când ai o boală pulmonară

Respirația poate fi afectată în mod diferit în funcție de boala pulmonară pe care o aveți. Unele boli pulmonare pot cauza modificări ale sunetelor respiratorii, cunoscute sub numele de raluri pulmonare, care pot fi detectate prin ascultarea plămânilor cu un stetoscop.

Iată câteva exemple de modificări ale sunetelor respiratorii care pot indica o boală pulmonară:

  • Raluri uscate: acestea sunt adesea asociate cu bronșita sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPCO) și pot fi cauzate de inflamarea și/sau îngustarea bronhiilor.
  • Raluri umede: acestea pot fi asociate cu pneumonia, bronșita acută sau insuficiența cardiacă, și sunt cauzate de acumularea de lichid sau mucus în plămâni.
  • Wheezing: acest sunet subțire și șuierător poate fi asociat cu astmul sau cu alte boli pulmonare inflamatorii, și este cauzat de îngustarea căilor respiratorii.
  • Cracmentele: acest sunet scurt care se aude ca un scai Velcro desfăcut poate fi asociat cu diverse afecțiuni pulmonare, cum ar fi pneumonia, fibroza chistica, sau pneumonie interstitiala, și poate fi cauzat de acumularea de lichid sau de inflamație în plămâni.
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel