Sari la conținut

Semne comune de cortizol ridicat, de la căderea părului și echimoze, la probleme oculare sau mentale

oboseala
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Un nivel ridicat de cortizol, cunoscut sub numele de hipercortizolism, apare atunci când un hormon este produs de glandele suprarenale, care joacă un rol major în reglarea metabolismului, răspunsul imunitar și gestionarea tensiunii arteriale.

Stresul nu afectează doar sănătatea mentală, ci și cea fizică, la propriu. Pe lângă faptul că te dărâmă emoțional și mental, nivelurile de stres din organism îți pot dăuna fizic, provocând acnee și cosuri pe față și, de asemenea, reducând sănătatea și bunăstarea ta generală.

Pe măsură ce stresul crește, nivelul de cortizol din organism crește. Nivelurile ridicate de cortizol din organism se pot datora stresului cronic, afecțiunilor medicale, medicamentelor, în anumite cazuri. Obiceiurile de dietă necorespunzătoare declanșează, de asemenea, răspunsul de luptă sau îngheț în organism, iar glandele suprarenale produc hormonul cortizol.

Simptomele cortizolului crescut în organism includ creșterea în greutate în special în abdomen și față, oboseală, slăbiciune musculară, hipertensiune arterială, anxietate, depresie, iritabilitate, sete și urinare crescute și oase slabe. Cu toate acestea, există alte câteva simptome ale nivelurilor ridicate de cortizol în organism care sunt cauzate de stres.

Semne de cortizol ridicat: 1. Tremurări ale ochilor

Este un fapt foarte comun că ochii încep să zvâcnească atunci când ești sub presiune și este primul semn fizic de stres. Acest lucru se întâmplă deoarece mușchii ochilor devin mici și slabi și sunt considerați primii care răspund la creșterea nivelului de cortizol. Pe măsură ce crește, mușchii se contractă sau spasm involuntar.

tratament pentru caderea parului la femei
Sursa foto: arhiva doctorulzilei

2. Căderea părului

Nivelurile ridicate de cortizol vă pot afecta, de asemenea, linia părului și pot provoca căderea părului. Slăbește celulele stem și împiedică creșterea părului nou. În timp ce hormonii cortizolului sunt produși în plus, organismul pierde testosteron și estrogen și acest dezechilibru va provoca și rărirea părului.

3. Țiuit constant în ureche

Tinitusul sau țiuitul constant de enervare din ureche ar putea denota că nivelul de stres este ridicat și încurcă sistemul auditiv. Afectând fluxul sanguin și funcția nervoasă, auziți adesea sunete precum țiuit, bâzâit, șuierat.

Abdomen plat
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

 

Semne de cortizol ridicat: 4. Balonare

Pe lângă balonarea stomacului, umflarea feței este, de asemenea, un semn al nivelurilor ridicate de cortizol din organism. Pe măsură ce hormonii încurcă echilibrul de sare și apă din organism, aceasta duce la retenție de lichide și balonare, făcându-ți fața foarte pufoasă. Deoarece se produce prea mult cortizol, umflarea feței poate duce la umflare și se numește sindrom Cushing.

5. Echimoze

Cât de comun este să te rănești din greșeală? Cu cât apar mai multe vânătăi inexplicabile pe corpul tău, cu atât nivelurile de cortizol sunt prea mari. Pe măsură ce hormonul slăbește proteinele structurale din piele, te face mai fragil. Cu niveluri ridicate de cortizol, pereții vaselor mici de sânge slăbesc și vă fac mai predispus la deteriorare, cheaguri de sânge și sângerare.

Semne de cortizol ridicat: 6. Vedere perturbată

Pe măsură ce nivelul cortizolului perturbă fluxul sanguin, duce la potențiale probleme de vedere. Iar presiunea asupra nervilor dintre ochi și creier dezvoltă, de asemenea, un risc de a dezvolta glaucom. Nivelurile ridicate de cortizol sunt, de asemenea, legate de uscarea ochilor, vederea încețoșată și sensibilitatea crescută la lumină.

 

depresie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

7. Creșterea apetitului

Cu niveluri ridicate de cortizol, organismul declanșează adesea pofte de alimente cu zahăr sau amidon care duc la creșterea în greutate. Acest apetit crescut se bazează doar pe dezechilibrul hormonal. Pe lângă faptul că vă perturbă dieta, organismul vă face și mai iritabil, anxios și deprimat.

 

8. Temperaturi extreme

Nivelurile ridicate de cortizol vă vor face să experimentați bufeuri bruște și senzații bruște de răcoare. Pe măsură ce apare dezechilibrul hormonal, corpul încearcă să imite efectul celorlalți hormoni care încearcă să-ți mențină corpul intact, creând adesea senzații de temperatură extremă.

 

Semne de cortizol ridicat: 9. Slăbiciune musculară

Nivelurile ridicate prelungite de cortizol vor cauza slăbiciune musculară la nivelul umerilor, șoldurilor și coapselor, ceea ce vă va face slăbiți. Vă poate provoca cu ușurință epuizare chiar și cu o muncă minimă.

10. Ceață mentală (Brain fog)

Nivelurile de cortizol vă pot perturba, de asemenea, memoria interferând cu regiunile creierului. Îți afectează încet concentrarea și abilitățile de luare a deciziilor, provocându-ți confuzie. Nivelul ridicat de cortizol perturbă neurotransmițătorii creierului, cum ar fi dopamina și serotonina, afectând și mai mult funcția cognitivă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel