Din cuprinsul articolului
Folosirea în scop medicinal a acestei vitamine datează încă din secolul 18. Medicii spun că, dacă ne asigurăm un aport zilnic optim de vitamina C, vom lupta mai bine cu infecţiile, pentru că aceasta are rolul de a întări celulele imunitare din organism.
Sensibilă la lumină, căldură şi vapori de apă, vitamina C este necesară în formarea colagenului, o proteină ce dă tărie oaselor şi vaselor de sânge.
În acest mod, este susţinut procesul de vindecare rapidă a rănilor, se asigură absorbţia fierului la nivelul intestinului, fiind posibilă şi o mai eficientă metabolizare a calciului şi a altor minerale, precum şi scăderea nivelului de colesterol rău din sânge.
În 1747, medicul scoţian James Lind a făcut un experiment pentru tratatea scorbutului şi a descoperit că doar portocalele şi lămâile ameliorau simptomele bolii.
Din 1928 până în 1933, o echipă de cercetători maghiari, Joseph L. Svirbely, Albert Szent-Györgyi şi cercetătorul american Charles Glen Kind au izolat pentru prima dată vitamina C şi i-au dat denumirea de acid ascorbic.
În prezent, se ştie că vitamina C poate vindeca peste 30 de boli grave, fiind folosită nu numai în tratarea scorbutului, ci şi pentru îmbunătăţirea imunităţii, împotriva simptomelor de gripă şi răceală, dar şi ca supliment, pentru a proteja întregul organism.
Tratamentul cu doze mari de vitamina C a fost studiat pentru pacienții cu cancer încă din 1970. De altfel, un amplu studiu sugerează că dezvoltarea bolilor oncologice este strâns legată de schimbarea ţesutului conjuctiv datorat deficitului de vitamina C.
Doza zilnică recomandată, care trebuie acumulată prin aport alimentar în principal, este de 75 miligrame de vitamina C.
Cele mai bogate surse de vitamina C sunt: măceşele, cătina (care conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele), coacăzele negre, citricele, kiwi, ardeii, broccoli, urzicile, pătrunjelul, roşiile, cartofii sau varza.
Pentru asigurarea dozei zilnice necesare de vitamina C, se recomandă consumul de până la cinci porţii de fructe şi legume în fiecare zi.
De atunci, oamenii de ştiinţă s-au contrazis pe marginea efectelor terapiei antitumorale, iar concluzia specialiştilor este că vitamina C se absoarbe cel mai bine în organism când provine din surse alimentare.
Potrivit revistei „Prevention”, capacitatea acestei vitamine de a fi o substanță antitumorală cu efecte puternice, non-toxică, a fost dovedită de multe studii efectuate de-a lungul timpului, însă de curând o cercetare ştiinţifică oferă dovezi certe care atestă faptul că acidul ascorbic poate neutraliza celulele stem canceroase.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…