Sari la conținut

Semne care ne arată că trebuie să vizităm oftalmologul

ochi

Din cuprinsul articolului

Semne care ne arată că trebuie să vizităm oftalmologul și principalele afecțiuni oculare ce apar la adulți. Cum putem preveni sau trata anumite boli de ochi. 

La un moment dat, cu toții remarcăm că nu mai avem chiar privirea aia de vultur, așa cum era pe vremuri… Cu înaintarea în vârstă, scade și vederea iar cititul fără ochelari pare istorie.

Dar nu în toate cazurile este vorba despre deteriorarea vederii din cauza vârstei. În unele cazuri pot fi afecțiuni grave, trebuie să știm despre ce este vorba și să mergem la doctor urgent.

Iată care sunt principalele probleme ce pot apărea la adulți când vine vorba de ochi.

Cataracta

Această afecțiune se manifestă prin apariţia unei zone încetosate în câmpul vizual. Aceasta se dezvoltă lent, de obicei la ambii ochi, în special după vârsta de 55 de ani.

Sunt însă și cazuri de pacienți mai tineri diagnosticați cu această afecțiune oculară.

Care sunt principalele semne? În acest caz, culorile sunt mai pale/şterse sau poate fi dificil să vedeţi clar pe timp de noapte.

Glaucomul

Glaucomul reprezinta o afectiune oculara bilaterala cronica caracterizata prin distructia progresiva a fibrelor nervului optic care transmite informatiile de la nivel vizual la creier.

In evolutia bolii apare o restrangere a campului vizual periferic si in timp se poate ajunge la pierderea totala a vederii.

Boala poate fi asimptomatica pentru o mare parte din evolutie, pacientul sesizand scaderea acuitatii vizuale periferice in fazele avansate ale glaucomului.

Atunci cand apar, manifestarile sunt percepute sub forma de vedere încețoșată sau prezenta unor halouri in jurul punctelor luminoase la nivelul ambilor ochi.

Cefaleea, durerea oculara, starile de greata si varsaturile sunt mai rar intalnite si caracterizeaza o evolutie rapida a bolii.

Inflamaţia

Ţesutul ochilor se poate umfla din diverse motive. Virusul herpetic poate migra către ochi. De asemenea, inflamaţia şi infecţia ochilor poate apărea şi la persoanele care poartă lentile de contact, dacă dorm cu acestea sau dacă nu le curăţă corespunzător.

Bolile autoimune (atacarea propriilor ţesuturi) pot determina apariţia afecţiunilor oculare. Printre acestea se numără psoriazisul, boala inflamatorie intestinală şi artrita reumatoidă.

Diabetul

Atunci când nivelul zaharului din sânge nu este bine controlat, lichidele se pot acumula la nivelul ochilor, cauzând umflarea lor. Acest lucru apare înainte de a primi diagnosticul de diabet sau dacă începeţi tratamentul cu insulină.

Odată cu revenirea la normal a nivelului de zahăr din sânge, şi vederea ar trebui să se amelioreze. Persoanele care suferă de diabet sunt mai predispuse la anumite complicaţii oculare, precum retinopatia diabetică sau alte afecţiuni.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel