Sari la conținut

Semne care indică prezența cheagurilor de sânge în organism. Nu le ignora!

cheaguri de sange
Sursă foto: Pixabay
alimente care pot forma cheaguri de sange

Coagularea sângelui este un mecanism al organismului prin care se previn pierderile de sânge, spre exemplu, în cazul unei hemoragii. Acest lucru poate salva viața persoanei și, de asemenea, contribuie la închiderea rapidă a rănii. Totuși, există circumstanțe în care acestea se dezvoltă fără un motiv. Iată câteva semne de alarmă care indică prezența cheagurilor de sânge în organism!

Formarea cheagurilor de sânge poate fi o afecțiune periculoasă pentru sănătate. Aceasta se numește și tromboză venoasă profundă, poate fi dureroasă și provoacă blocaje în circulația sangvină.

Astfel, circulația sângelui poate avea de suferit, o funcție extrem de importantă pentru sănătatea generală, care ne menține organismul în funcțiune. De aceea, este foarte important să cunoști care sunt simptomele, pentru a acționa în cel mai scurt timp, potrivit DC Medical.

Semne care indică dezvoltarea cheagurilor de sânge în organism

Umflarea membrelor și durerea

Un picior sau braț umflat este unul dintre cele mai frecvente semne ale unei tromboze venoase profunde (TVP). Cheagurile de sânge pot bloca fluxul de sânge în piciorul respectiv, iar sângele se poate bloca în spatele cheagului provocând umflături.

De obicei, durerea în cazul unei tromboze venoase profunde (TVP) vine ca o combinație cu alte simptome, cum ar fi umflarea sau roșeața, dar uneori poate fi de sine stătătoare.

Din păcare, poate fi confundată deseori cu o crampă musculară, motiv pentru care problema rămâne adesea nediagnosticată și este în mod specific periculoasă, spun experții.

Roșeață la nivelul pielii

Deși este adevărat că o vânătăie este un tip de cheag de sânge, nu este genul de care trebuie să vă faceți griji. Tromboza venoasă profundă nu se vede cu ochiul liber. Este posibil să vedeți o decolorare asemănătoare unei vânătăi, dar este mai probabil ca ea să fie roșie. O TVP cauzează roșeață la nivelul membrului afectat și îți face brațul sau piciorul să se simtă cald la atingere.

Dureri în piept

O durere în piept vă poate face să bănuiți un atac de cord, dar ar putea fi o embolie pulmonară, întrucât au simptome similare. Cu toate acestea, durerea embolie pulmonară tinde să fie ascuțită și înțepătoare și se simte cel mai tare atunci când respirați adânc.

Probleme de respirație

Un cheag de sânge în plămâni vă încetinește fluxul de oxigen și acest lucru vă poate face să vă simțiți fără aer. Vă va fi greu să urcați scările, spre exemplu. Cereți ajutor rapid, mai ales dacă acest simptom apare brusc.

Tuse inexplicabilă

Tușiți inexplicabil și nu vă puteți opri? Dacă aveți, de asemenea, dificultăți de respirație, ritm cardiac rapid sau dureri în piept, ar putea fi vorba de o embolie pulmonară. Cereți imediat sfatul unui specialist sau sunați la 112!

Ritm cardiac crescut și senzație de leșin

Când nivelul de oxigen este scăzut, ritmul cardiac crește pentru a încerca să compenseze lipsa. Dacă aveți senzația că inima v-a luat-o la goană, durere ascuțită în coșul pieptului și nu puteți să trageți aer adânc în plămâni e posibil să aveți embolie pulmonară.

Amețeala se datorează parțial substanței chimice eliberate din plămâni, schimbărilor de oxigenare a sângelui și a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, schimbări la care creierul este sensibil.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel