Din cuprinsul articolului
Semne care ar putea indica probleme digestive. Când trebuie să cauți ajutor medical de urgență.
Sistemul digestiv este alcătuit din tractul gastrointestinal (tractul gastrointestinal), precum și din ficat, pancreas și vezica biliară. Gura, esofagul, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros și anusul formează tractul gastro-intestinal, care are un microbiom de bacterii.
Împreună, aceste organe și microbiomul tău lucrează cu corpul tău pentru a digera ceea ce mănânci și bei în fiecare zi.
„Digestia fiecăruia este diferită”, afirmă Leila Kia, medic gastroenterolog la Northwestern Medicine.
Dar ce înseamnă asta? Și ce se întâmplă când lucrurile merg prost? Leila Kia dezvăluie ceea ce trebuie să știi despre digestie și dacă tiparul tău este „normal”.
Importanța digestiei
Pentru a funcționa și pentru a rămâne sănătos, corpul tău are nevoie de nutrienți. Digestia este modul în care organismul tău descompune și absoarbe nutrienții din alimentele și lichidele pe care le consumi.
Tiparele sănătoase de digestie pot varia de la o persoană la alta, dar dr. Kia spune că există câteva principii generale care se aplică tuturor.
„Corpul nostru descompune alimentele, astfel încât nutrienții și vitaminele să poată fi absorbite și utilizate pentru energie”, explică ea. „Orice deșeuri care nu sunt absorbite sunt excretate sub formă de scaun, iar acest proces ar trebui să fie nedureros și fără sudură”.
Iată câteva semne care ar putea indica probleme digestive
„Nu există o regulă strictă și rapidă cu privire la câte mișcări intestinale sunt „normale. Dar orice schimbare față de obișnuit poate sugera probleme de digestie”, explică dr. Kia.
- Noua diaree sau constipatie care nu se rezolva in cateva zile
- Balonare excesivă sau nouă
- Greață, vărsături și dureri abdominale
Ar trebui să solicitați îngrijire imediată dacă:
- Observați sânge în scaun
- Aveți greață sau vărsături severe
- Nu sunteți capabili să aveți scaun
- Experimentați balonare extremă sau dureri abdominale
Indiferent ce semnalele pe care le identificați, dacă aveți o problemă legată de digestia dvs., medicul dumneavoastră vă poate ajuta să rezolvați acest lucru.
„Digestia fiecăruia este diferită. Nu vă comparați obiceiurile intestinale cu altele. Dacă observați o schimbare față de modelul obișnuit, contactați-vă medicul”, a concluzionat dr. Kia.