13 Semne că suferi de o dereglare hormonală

Din cuprinsul articolului

Hormonii sunt nişte mesageri care reglează temperatura corpului, asigură buna funcţionare a sistemului reproducător, metabolizează alimentele consumate şi menţin în echilibru stările emoţionale. Când apare un dezechilibru la nivel hormonal, toate aceste procese sunt dereglate, iar corpul devine vulnerabil în faţa unor afecţiuni periculoase.

Cauzele dezechilibrelor hormonale pot fi variate, de la poluare, prea mult efort fizic, stres, emotii, anticonceptionale pana la o alimentatie deficitara, asadar nu e nimic inedit in faptul ca o persoana de 20 sau de 30 de ani sa treaca printr-o asemenea perioada.

Cum iti dai seama ca ai o dereglare hormonala?

Cele mai comune semne ca treci printr-o dereglare hormonala sunt urmatoarele:

1. Ai o menstruatie neregulata
Cand apar dereglari intre hormonii feminini, menstruatia e primul semn ca ceva nu e in ordine, de aceea ar trebui sa iei masuri si sa schimbi ceva in stilul de viata.

2. Te ingrasi nejustificat
Daca mananci asa cum ai mancat intotdeauna si observi ca incepi sa te ingrasi, unul dintre motive ar putea fi dereglarea hormonala. Incearca sa reduci zaharul din dieta ta, sa bei multe lichide si sa eviti stresul. Este dificil, insa altfel nu se poate.

3. Ai burta mai umflata ca de obicei
In momentul in care sistemul endocrin se afla sub stres, se produce prea mult cortizol. Acesta determina organismul sa stocheze grasimile si sa retina apa.

4. Ai un apetit sexual scazut
Unul dintre cele mai comune simptome ale dereglarilor hormonale este apetitul sexual scazut, aproape de zero, care vine de obicei impreuna cu problemele de somn si uscaciunea vaginala.

5. Te simti obosita
Nu e normal sa te simti obosita in miezul zilei si nici sa ai mintea incetosata. Incearca sa iti regandesti dieta si sa te orientezi catre mancarea sanatoasa, sunt sanse sa iti revii.

6. Ai insomnii
Insomniile sunt cauzate de stres, care la randul lui creste nivelul cortizolului. Nivelul crescut de cortizol duce la dereglari hormonale. Incearca sa faci miscare in fiecare zi, indiferent ca e vorba de o plimbare cu bicicleta, o plimbare in parc, o ora la sala, aceste momente nu trebuie sa lipseasca din programul tau.

7. Treci prin stari de anxietate, iritabilitate si chiar depresie
Te simti de parca nu ai fi tu? Ai nervi de la orice lucru marunt? E clar ca ai probleme cu hormonii. Stim, nimeni nu vrea sa auda asta, insa starile de nervi sunt cauzate de cele mai multe ori de dezechilibrele intre hormoni. Incearca sa te calmezi cu niste yoga, dans sau sport.

8. Plangi fara motiv
Te stresezi atat de tare de la orice lucru marunt incat incepi sa plangi? Viata ti se pare dintr-odata grea si fara sens? Este clar ca tot hormonii sunt de vina. Incearca sa-ti iei o vacanta sau sa iti inventezi activitati care sa te ajute sa te detasezi de probleme.

9. Transpiri
Pentru multe femei transpiratiile nocturne sunt o adevarata problema. Daca treci prin asemenea episoade, incearca sa te tii departe de stres, sa consumi multe legume si fructe, sa faci miscare si sa bei ceai de salvie.

10. Ai probleme cu digestia
Ai o digestie lenta, gaze intestinale si treci frecvent prin stari de balonare? Schimba-ti obiceiurile culinare, relaxeaza-te mai mult si detoxifiaza-ti organismul.

11. Mananci exagerat de mult
Iti este pofta mai mult ca de obicei de prajituri si de cine stie ce mancaruri? Cauzele acestor pofte pot fi dereglarile hormonale. Incearca sa ai o dieta sanatoasa. Asta inseamna sa renunti la alcool, sa consumi multe legume si fructe, carne de peste, cereale integrale, oua, lactate, ulei de masline si sucuri naturale.

12. Ai dureri de cap
Durerile de cap pot fi si ele cauzate de dereglarile hormonale, studiile au aratat ca peste 60% dintre femeile care au dereglari hormonale experimenteaza si dureri de cap. Acestea apar ca urmare a nivelului crescut de estrogen.

Iti cade parul

Dacă în corp apare un dezechilibru între dihidrotestosteron şi testosteron, te poţi confrunta cu căderea excesivă a părului. În cazul în care te confrunţi cu această problemă, cel mai bine este să consulţi un medic de specialitate.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

33 de secunde ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

20 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

41 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: