Sari la conținut

Semne că partenerul tău este manipulator. La ce trebuie să fii atentă

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
manipulare

Manipularea cuiva înseamnă că o persoană se folosește de distorsiuni mentale și de exploatarea emoțională pentru a-i influența și controla pe ceilalți. Intenția lor este de a avea putere și control asupra celorlalți pentru a obține ceea ce își doresc.

Cineva care vă manipulează știe care vă sunt punctele slabe și le va folosi împotriva dumneavoastră. Dacă persoana care face manipularea obține ceea ce dorește de la dumneavoastră, manipularea va continua până când veți decide că trebuie să înceteze și îi veți pune capăt în mod activ și intenționat. Acest lucru poate fi o provocare și sunteți încurajat să căutați sprijin în timpul acestui proces, mai ales dacă interacționați cu o persoană care manipulează în mod cronic.

Recunoașterea manipulării în propria dvs. relație poate fi dificilă, deoarece este posibil ca aceasta să fi început subtil. În timp, comportamentul manipulator în relații poate deveni dinamica de zi cu zi cu partenerul dumneavoastră.

Semne de manipulare într-o relație

Dacă cineva vă face în mod constant să vă simțiți epuizat emoțional, anxios, temător sau îndoielnic față de propriile nevoi, gânduri și sentimente, este posibil să aveți de-a face cu manipularea emoțională. Urmați-vă instinctul atunci când vine vorba de a recunoaște ceea ce se întâmplă.

Ce este un comportament manipulator? Acesta poate include oricare sau toate tehnicile de mai jos:

  • Gaslighting
  • Comportament pasiv-agresiv
  • Minciuna și blamarea
  • Amenințări și coerciție
  • Retragere și reținere
  • Izolare

Iată șapte semne clare care trebuie luate în considerare.

cuplu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

1. Partenerul este instabil din punct de vedere emoțional. Cel mai adesea, manipulatorii sunt destul de imprevizibili și, uneori, este greu de înțeles de ce au o dispoziție proastă. Alături de ei, o persoană se simte ca într-un leagăn emoțional: izbucnirile de furie sunt urmate de o perioadă liniștită, apoi totul se repetă.

2. Partenerul este fermecător. Dacă cineva care a stăpânit această artă la perfecțiune poate fi extrem de carismatic în public, iar în privat tinde să-ți suprime personalitatea.

3. Știe să provoace sentimente de vinovăție. Dacă realizezi că îți ceri scuze constant, în diferite situații, pentru ceva de care nu ești vinovată, acesta este un semnal serios. Partenerul-manipulator va face tot posibilul pentru a te convinge că greșești, că ai un comportament greșit. Se străduiește să te facă să te simți jenată de tot ce faci și spui.

4. Rezistă la schimbare. Schimbările nu sunt specifice manipulatorilor. Nu permit schimbări, deoarece încalcă planurile de manipulare prestabilite pe care le urmează. Manipulatorii nu văd nimic rău în acțiunile lor și sunt gata să-și apere metodele până la capăt.

5. Nu lucrează la relație. Dacă îndrăznești să-i sugerezi că faci un efort pentru a construi relația, dar partenerul tău nu, va urma o avalanșă de acuzații și încercări de a dramatiza situația.

6. Are o tendință de control. Manipulatorului îi place să-i domine și să-i controleze pe alții. El te va determina să iei doar acele decizii care îi sunt benefice. Acest lucru este valabil în toate domeniile vieții.

7. Este imposibil să ai încredere în el. De-a lungul timpului, un manipulator te convinge că nu te poți baza pe el. Are nevoie de stabilitate din parte ta, dar acțiunile sale indică în mare parte contrariul.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel