Din cuprinsul articolului
Semne că mâncați prea mult zahăr. Alimentele pe care le consumați se încadrează în trei categorii principale (macro): proteine, carbohidrați, grăsimi sau un amestec al acestora.
La sfârșitul mesei, orice este un carbohidrat va fi în cele din urmă digerat sau descompus în zahăr simplu.
Ori de câte ori citiți cuvântul „zahăr”, înțelegeți că nu provine doar din alimente dulci, ci din multe surse, inclusiv:
- Gustări sărate, cum ar fi covrigei, chipsuri și biscuiți
- Cereale, cum ar fi orezul, ovăzul, grâul și chiar quinoa
- Orice fruct, indiferent dacă este un pătlagină coaptă sau unul verde
- Legume cu amidon, cum ar fi cartofi, porumb și yuca
- Orice fel de mazăre sau fasole
- mulțime de alimente procesate, cum ar fi cerealele, pâinea și pastele
Efectele nocive ale consumului excesiv de zahăr
Când corpul consumă mai mult zahăr decât poate suporta, pot rezulta multe daune.
Impozitează pancreasul, crește cantitatea de insulină eliberată și pune presiune asupra sistemului cardiovascular.
Consumul de zahăr în exces poate duce în cele din urmă la următoarele probleme de sănătate:
- Boală frecventă din cauza imunității scăzute
- Afecțiuni cardiovasculare
- Acnee și alte probleme ale pielii
- Creșterea în greutate necuvenită
- Oboseală generalizată sau niveluri scăzute de energie
- Diabetul de tip 2
- Probleme de memorie
- Funcția hepatică compromisă
- Boală hepatică grasă
- Tensiune arterială crescută
- Trigliceride mari
- Sănătate bucală deficitară
- Modificări ale dispoziției
Glicemia necontrolată poate fi extrem de periculoasă pe termen lung. Poate deteriora nervii și vasele de sânge în timp, ceea ce poate duce la pierderea senzației la nivelul picioarelor și la compromiterea vederii.
Semne că mâncați prea mult zahăr
Poate fi foarte dificil să știi când consumi exces de zahăr. Corpul este o mașină uimitoare care face tot posibilul să vă mențină în echilibru până când nu mai poate.
Pancreasul va continua să producă suficientă insulină cât timp poate, astfel încât să nu aveți o cantitate mare de zahăr în sânge. Din acest motiv, majoritatea oamenilor nu vor ști că mănâncă prea mult zahăr uitându-se la munca lor de laborator.
Cu toate acestea, iată câteva semne care vă pot alerta la această problemă:
- S-ar putea să fiți surprinși să știți că excesul de zahăr se poate manifesta pe corp sub formă de etichete ale pielii și o întunecare subtilă a pielii numită acanthosis nigricans, care poate fi văzută în pliurile brațelor, axilelor, gâtului, inghinei sau frunții.
- Un semn subtil că o masă are prea mulți carbohidrați (sau zahăr) în ea este dacă doriți să faceți un pui de somn imediat după ce ați mâncat.
- creștere rapidă a greutății corporale s-ar putea datora consumului prea mult de zahăr.
- Mai mult, dacă nivelul zahărului din sânge este în mod constant crescut, acesta va determina sete crescută și creșterea urinării.
Rolul aportului de zahăr în creșterea în greutate
Uneori, dar nu întotdeauna! Creșterea în greutate poate fi rezultatul multor cauze diferite, deci nu este corect să spunem că provine doar dintr-o dietă bogată în zahăr. Uneori, nu se datorează nici măcar dietei unei persoane.
O dietă bogată în carbohidrați ar putea duce la creșterea în greutate dacă cineva întâmpină dificultăți în metabolizarea zahărului (definit ca rezistență la insulină) și câștigă în greutate, în ciuda faptului că își limitează aportul caloric.
Caria dentară este cauzată doar de alimentele cu zahăr?
Nu neaparat. Igiena dentară regulată are o importanță extremă în prevenirea cariilor dentare, dar zahărul este responsabil pentru deteriorarea dinților.
Alimentele crocante, cum ar fi covrigei, chipsuri, biscuiți și fursecuri, se pot lipi de suprafața dinților mult timp după ce ați mâncat gustarea. Acestea sunt capabile să provoace mai multe daune, cu cât mai mult timp li se permite să stea neatenți pe dinți.
Cineva care consumă o mulțime de băuturi răcoritoare sau sucuri, unde lichidului lipicios i se permite să scalde dinții în zahăr, poate accelera și cariile dentare.
Exercițiile pot anula daunele cauzate de excesul de zahăr?
Exercițiile fizice vă vor ajuta să atenuați consecințele unei diete bogate în zahăr pentru sănătate, dar va fi ineficientă dacă nu vă limitați simultan aportul.
Sfaturile noastre pentru a menține zahărul în echilibru în dietă și în organism ar fi să vă bucurați de alimente în cea mai puțin procesată formă, după cum puteți găsi în natură.
O farfurie echilibrată în timpul meselor este mai importantă decât o listă de alimente specifice de mâncat sau de evitat.
Asigurați-vă că păstrați carbohidrații la o dimensiune nu mai mare decât pumnul, un sfert din farfurie o proteină și jumătate din farfurie plină cu legume și veți începe să mâncați și să vă simțiți mai bine!