Din cuprinsul articolului
Semne că ai suferit de AVC: Iată ce ar trebui să te alarmeze și să te trimită la medic pentru a face niște investigații și a urma un tratament cât mai repede.
Dacă vorbim de un accident minor, schimbarile sunt extrem de greu de observat si nu exista neaparat consecinte imediate. Totuși, există anumite semnale de alarmă care trebuie să te trimită la medic pentru un consult.
Mai bine să nu fie nimic decât să fie târziu și greu de tratat.
Stări de nervozitate
Ești irascibil, nervos fără un motiv anume? Ai dificultati de concentrare ori nu suporti zgomote pe care inainte le ignorai? În astfel de situații este bine sa consulti medicul.
Ar trebui, de asemenea, sa ne ingrijoreze si daca ne amortesc brusc fata, bratele sau picioarele, mai ales pe o parte a corpului, daca avem tulburari de vedere sau ameteala ori daca ne pierdem echilibrul si avem dureri de cap severe.
Din nefericire, cele mai multe persoane care sufera un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele si nu stiu ce trebuie sa faca in astfel de situatii.
Potrivit unui raport publicat de Stroke, 70% dintre pacienti nu au stiut ce li s-a intamplat si mai putin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic in primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.
Cum ne afectează depresia și stările de nervozitate
Depresia poate juca un rol foarte important deoarece crește riscul de accident cerebral cu 30 de procente, potrivit studiilor. Persoana cu depresie se va neglija, va duce un stil de viață dezordonat, nu va merge la medic, va mânca haotic, nu va face mișcare.
Totodată, somnul insuficient mărește riscul de acccident vascular cerebral.
Și sforaitul din timpul somnului e foarte probabil sa aiba legatura cu aparitia sindromului metabolic, factor de risc, pentru atacul cerebral.
Sforăitul este semnal de alarmă și pentru bolile de inima ori de diabet, potrivit dr. Andrei Laslău.
Atenție la migrene
De asemenea, fiți atenți la dureri de cap, la migrene. NU le neglijați, mai ales daca sunt insotite de vedere incetosata sau cu pete albe. Acesta poate fi semnul ca ai o circulatie a sangelui defectuoasa, deci un risc crescut de accident vascular.
Si inima ne poate da indicii ca riscam un atac cerebral daca avem un ritm cardiac neregulat, batai rapide ale inimii sau mult prea lente si o respiratia grea, asociata cu durerile in piept.
Toate aceste simptome ne pot anunta ca suferim de fibrilatie atriala, care creste riscul unui atac cerebral, potrivit dr. Andrei Laslău.
Ce să facem pentru a preveni
În primul rând, trebuie să fim atenți la alimentație. Este bine sa consumam alimente bogate in potasiu, precum stafide, banane, suc de rosii, dar si legume proaspete, peste, carnea slaba (curcan, pui) si produsele lactate cu un continut scazut de grasimi.
Potrivit studiilor, potasiul scade cu 20% riscul de accident vascular cerebral.
De asemenea, mișcarea este foarte importantă. Fie că facem plimbări sau mergem să facem exerciții la sala de fitness, avem nevoie de minimum 20 de minute de mișcare în aer liber, adică două ore pe săptămână.
Dacă respectăm o astfel de rutină, cu mișcare săptămânal, riscul de a face atac cerebral scade cu 40%.