Semne ale glicemiei crescute pe care mulți oameni nu le observă. Simptomele „feței de zahăr”
Din cuprinsul articolului
Oamenii de știință au studiat ani de zile simptomele clasice, dar şi pe cele mai puţin evidente ale diabetului de tip 2. S-a dovedit ştiinţific că anumite anumite obiceiuri din viaţa de zi cu zi pot creşte rapid glicemia.
După trezire, procesele biologice care controlează nivelul de insulină din sânge nu funcționează corespunzător. „Printre simptomele comune ale glicemiei crescute, medicii indică de obicei setea excesivă, pielea uscată, un apetit deosebit pentru dulciuri și urinarea frecventă. Iritabilitate – mulți pacienți vorbesc și despre asta.
De asemenea, este important să fim conștienți de manifestările neobișnuite care pot fi asociate cu diabetul zaharat. Diagnosticul precoce, după cum se știe, ajută la inițierea la timp a tratamentului și prevenirea complicațiilor periculoase”, atrage atenţia dr. Ekaterina Young.
Simptome ale glicemiei crescute care trec neobservate
„De exemplu, în cazul diabeticilor, având glicemia crescută poate progresa boala gingiilor. Diabetul poate agrava parodontita și, în mod similar, parodontoza este un factor de risc pentru creșterea zahărului din sânge (hiperglicemie), un factor determinant al diabetului”, explică expertul.
Specialistul mai remarcă faptul că nivelurile de zahăr din sânge mai mari decât cele normale perturbă răspunsul imunitar al organismului, făcându-l mult mai susceptibil la infecţii.
Diabetul zaharat este uneori însoțit de infecții bacteriene și fungice. În plus, nu ignora furnicăturile și senzaţiile de arsură sau de amorțeală la nivelul picioarelor. Medicul amintește că neuropatia diabetică este un tip de afectare a nervilor care apare frecvent la persoanele cu diabet.
Majoritatea persoanelor cu prediabet, precum și cele care au fost deja diagnosticate cu această boală, se plâng de oboseală constantă. Organismul trebuie să lucreze ore suplimentare pentru a procesa tot zahărul pe care îl primește.
Care sunt simptomele „feței de zahăr”
Endocrinologul enumeră principalele simptomele „faței de zahăr”. Potrivit specialistului, o persoană este deja expusă riscului dacă, din cauza inflamației, pe piele îi apar coșuri subcutanate pentru o lungă perioadă de timp.
Alte semne includ uscăciunea pielii, descuamarea, pierderea elasticității, ridurile, venele de păianjen, umflarea feţei, tenul tern și pigmentarea anormală.
Atenţie la deshidratare!
Rolul principal în dezvoltarea patologiei este jucat de insulină, un hormon protein-peptidic al pancreasului. Acesta este responsabil pentru menținerea nivelurilor normale de glucoză din sânge, asigurând hrănirea țesuturilor. În diabetul zaharat, procesele metabolice sunt dezechilibrate.
În funcție de tipul de boală, fie pancreasul nu produce suficientă insulină, fie organismul își pierde sensibilitatea la aceasta. Ca urmare, glucoza nu ajunge în celule, ci se acumulează în sânge. Ambele tipuri de diabet (tip 1 și tip 2) se caracterizează prin accese frecvente de foame, sete constantă și urinare frecventă.
Toate acestea sunt semne de hiperglicemie. Aceasta înseamnă că în sângele pacientului există prea mult zahăr. De aceea este important să nu se ajungă la deshidratare, atzrage atenţia medicul.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).
Mulți pacienți cu diabet nu reușesc să identifice problema și să înțeleagă prin orice simptome clare că au nevoie de consultație medicală. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge nu se simt adesea până când nivelurile sunt într-adevăr prea mari.