Sari la conținut

Semnalele neobișnuite pe care le trimite corpul atunci când există o problemă la ficat

semne ficat gras
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Semne mai puțin cunoscute care indică ficatul gras

Semnalele neobișnuite când există o problemă la ficat. Dr. Antonius Adriana, medic specialist medicina interna, a explicat care sunt semnalele neobișnuite și simptomele pe care le trimite corpul atunci când apare insuficiența hepatică și leziuni ale ficatului.

„Orice fel de deteriorare a celulelor ficatului, cailor biliare și a vaselor sanguine, prejudiciază structura ficatului, și vor rezulta leziuni la nivelul acestui organ. De cele mai multe ori, în cazul afecțiunilor hepatice ușoare, simptomele sunt foarte puțin evidente sau chiar nu exista. În aceasta situație, ar putea exista doar o degradare minima a ficatului și a funcțiilor sale”, explică medicul.

Simptomele și semnele leziunilor hepatice ușoare și moderate

„Prezenta unei leziuni hepatice ușoare sau moderate a ficatului poate fi identificata prin următoarele simptome: durere ușoară și surda în partea dreapta superioara a abdomenului, chiar sub cutia toracica, sentiment de plenitudine la nivelul parții drepte a abdomenului, însoțit de umflare în zona respectiva”, mai spune medicul internist.

Mai mult, apare lipsa apetitului, oboseala, greata și vărsături, ușoară creștere a temperaturii corpului, scaun apos de culoare foarte deschisa, urat mirositor și icter.

Specialistul care suspectează o afecțiune a ficatului, mai spune Dr. Antonius Adrian, vă încercă să depisteze următoarele semne și simptome:

  • Ficatul mărit – prin consult fizic;
  • Culoarea galbena a ochilor și pielii;
  • Distensia abdominala că rezultat a retenției de lichide;
  • Vase de sânge mici, roșii, vizibile prin piele, localizate pe fata și în partea superioara a corpului (steluțe vasculare, nevi spider sau spider angioma).

Simptomele bolilor hepatice

Persoanele care considera că ar putea suferi de afecțiuni ale ficatului ar trebui să consulte un medic specialist (gastroenterolog) care vă stabili un diagnostic corect. Cel mai des întâlnite simptome ale bolilor hepatice, sunt:

1. Icter – acesta este de fapt și principalul simptom în cazul în care ficatul este afectat. Persistenta icterului indica faptul că vezica biliara sau ficatul nu funcționează corect. Când este prezent icterul, culoarea pielii se transfoma în galben mustar sau portocaliu. Chiar și partea alba a ochiului (scleră) vă avea o colorație gălbuie.

Rolul principal al ficatului este să producă bila, iar atunci când acesta nu își mai îndeplinește atribuțiile, are loc creșterea valorilor bilirubinei în sânge și eliminarea acesteia prin urina (fiind depășită capacitatea celulelor hepatice de a excreta bilirubina, surplusul de pigment biliar vă rămâne în sânge). În cazul în care icterul este însoțit de simptome de gripa, bolnavul trebuie să consulte medicul pentru a se depista daca este vorba despre o afecțiune a vezicii biliare sau hepatita acuta.

2. Digestia și apetitul – Unul din cele mai comune simptome ale bolilor de ficat este diminuarea apetitului care se vă solda în cele din urma cu scăderea în greutate, mai ales daca este însoțită și de vărsături, diaree și greata.

Situația ar putea fi agravata de metabolizarea incorecta a carbohidraților, proteinelor și grăsimilor din organism. Lipsa poftei de mâncare ar putea declanșă anemie care vă duce la hipoxia (scăderea cantității de oxigen) hepatocitelor.

Daca vărsăturile sunt însoțite de sângerări, bolnavul ar putea avea și ulcer gastric care ar putea fi declanșat și de nivelul complex de interacțiune dintre histamine, acidul biliar, azot, gastrina și mucoasa care căptușește stomacul.

3. Prezenta scaunelor decolorate – În cazul în care secreția pigmenților biliari este blocata din cauze obstructive, cum ar fi nivelul scăzut al bilei sau că urmare a blocajului canalului biliar, scaunul pacientului vă fi deschis la culoare. Acesta vă fi însoțit de tulburări gastrointestinale (specifice sindromului de intestin iritabil).

În mod natural, fecalele unei persoane sunt închise la culoare datorita bilei. Culoarea deschisa a scaunului este un indiciu privind activitatea scăzută a vezicii biliare sau al existentei unor blocaje la nivelul acesteia. Ductele biliare pot fi obstrucționate de pietre, inflamarea membranei, etc. Chiar și un scaun gri sau puțin colorat, vă fi clasificat că fiind decolorat.

4. Balonarea și distensia – Zona abdominala situata sub coastele mici de pe partea dreapta, se poate umfla (dilata) din cauza hepatomegaliei sau ascitei. Când distensia devine severa, fiecare respirație ar putea fi dureroasa, fiind perceputa că o presiune asupra diafragmei.

5. Polidipsia și poliuria – Setea și urinarea excesiva și frecventa, desi sunt simptome ale mai multor boli, sunt specifice, mai ales bolilor hepatice.

Din punctul de vedere al medicinei orientale, exista doar câteva semne și simptome care ar putea indica existenta unor afecțiuni hepatice persistente: durere de cap, probleme ale pielii, alergii, senzație de amețeală,  ticuri, spasme, tremurături.

Mai mult, pot apărea convulsii, accident vascular cerebral, roșeață și mâncărimi ale ochilor – senzație de iritare și iritabilitate, tensiune și durere în zona lombara, durere localizata în hipocondru drept, depresie, scăderea flexibilității de la nivelul tendoanelor și ligamentelor, schimbări bruște de dispoziție”, conchide medicul, potrivit sfatulmedicului.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel