Sari la conținut

Semnal de ALARMĂ: Un nivel ridicat al glicemiei creşte riscul de tromboză!

Glicemie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Descoperiri recente ale cercetătorilor brazilieni ar putea conduce la strategii de prevenire a bolilor cardiovasculare asociate cu diabetul, complicaţii din ce în ce mai frecvente.

Astfel, un nou studiu analizează modul în care glicemia ridicată (hiperglicemia), una dintre manifestările diabetului, poate provoca tromboză. Descoperirile oamenilor de ştiinţă, publicate în revista „Journal of Thrombosis and Haemostasis”, se aşteaptă să contribuie la îmbunătăţirea măsurilor de prevenire a disfuncţiilor cardiovasculare la diabetici.

Principalele cauze de deces în multe ţări sunt evenimentele ischemice, cum ar fi infarctul miocardic (atacul de cord) şi AVC (accidentele vasculare cerebrale), în care tromboza arterială este un factor precipitant major.

Medicii atrag atenţia că aceste tulburări cardiovasculare pot apărea din cauza mai multor factori de risc, cum ar fi hiperglicemia, dislipidemia şi hipertensiunea arterială.

Legătura dintre hiperglicemie şi bolile cardiovasculare

„Dintre aceştia, hiperglicemia pare să fie asociată într-o măsură semnificativă cu bolile cardiovasculare”, a declarat Renato Simões Gaspar, autorul principal al studiului, potrivit news.ro.

Mai exact, se pare că hiperglicemia prelungită şi cetoacidoza diabetică sunt asociate cu un risc crescut de tromboză, deoarece provoacă disfuncţie endotelială (modificări ale mucoasei interne a vaselor de sânge), prin care legarea trombocitelor de celulele endoteliale declanşează formarea de trombi (cheaguri de sânge).

Studiul a arătat că proteina peri/epicelulară disulfură izomerază A1 (pecPDI) reglează interacţiunea dintre trombocite şi endoteliu în hiperglicemie prin intermediul proteinelor legate de adeziune şi al modificărilor biofizicii membranei endoteliale.

Simptome de tromboză venoasă profundă: semne de cheag de sânge care pot apărea în picioare

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Risc crescut de complicaţii severe

Pentru a investiga interacţiunea dintre trombocite şi endoteliu în hiperglicemie, cercetătorii au creat un model cu celule endoteliale din vena ombilicală umană cultivate în diferite concentraţii de glucoză pentru a produce celule normoglicemice şi hiperglicemice.

Echipa de cercetători a constatat că expunerea la hiperglicemie a perturbat fluxul sanguin, cu risc crescut de formare a trombilor.

În acest context, medicii atrag atenţia că o persoană cu diabet poate dezvolta afecțiuni grave de sănătate, inclusiv orbire, boli renale severe, accident vascular cerebral, atac de cord, răni în picioare sau gangrenă (țesut mort) care ar putea duce la infecție și, în cele din urmă, la amputare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel