Din cuprinsul articolului
Medicii stomatologi sunt nemulțumiți de modificările aduse Codului fiscal și atrag atenția că acestea va atrage scumpirea serviciilor stomatologice.
În context, Colegiul medicilor stomatologi acuză faptul că dentiștii și cabinetele stomatologice nu beneficiază de investiții prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027. Prof. dr. Radu Câmpian, președintele Colegiului medicilor stomatologi din Cluj, spune că modificările aduse codului fiscal va reduce accesibilitatea pacienților la tratamente stomatologice.
Potrivit noii legislaţii, este prevăzută o nouă cotă de impozitare pentru microîntreprinderile care desfăşoară activităţi principale sau secundare în câteva domenii printre care se află şi stomatologia prin codul CAEN 8623, cod care se referă la activităţi de asistenţă stomatologică.
În Proiectul legii de modificare a Codului fiscal este prevăzut un impozit de 3% din veniturile realizate, fără să fie luat în considerare profitul. Medicii stomatologi sunt nemulţumiţi de această măsură şi o văd ca o nouă creştere a costurilor de funcţionare a cabinetelor stomatologice şi implicit a costurilor tratamentelor furnizate pacienţilor. Colegiul Medicilor Stomatologi din România a transmis autorităţilor o notă de fundamentare şi solicitarea de revenire la forma anterioară a actului normativ.
”Asistența stomatologică este încadrată în același regim de taxare cu domenii cum sunt crearea de jocuri pe calculator sau barurile și activitățile de servire a băuturilor. Cu tot respectul pentru orice alte activități economice generatoare de venituri, dar impactul sănătății cetățenilor unei țări este mult mai important pentru viitorul țării.
Sănătatea celor care produc bunuri, acordă servicii și plătesc taxe trebuie să fie o prioritate absolută. Impunerea unor măsuri legislative prin care se dorește ”însănătoșirea” sustenabilității financiare a României pe seama înrăutățirii sănătății populației prin reducerea accesibilității la îngrijiri medicale este o politică greșită și păguboasă pentru țară”, afirmă Radu Câmpian.
Medicii stomatologi doresc includerea activităţilor de asistenţă stomatologică în lista domeniilor de activitate eligibilă pentru proiecte de fonduri structurale cu investiţii productive pentru microîntreprinderi din Regiunea Nord-Vest, perioada 2021-2027.
”Serviciile medicale stomatologice sunt furnizate în România de către cabinetele medicale private care sunt în procent de peste 90% dintre furnizorii de astfel de servicii medicale. Dotarea unui cabinet stomatologic este costisitoare și este în sarcina exclusivă a medicului stomatolog titular. Medicina dentară este un domeniu medical înalt tehnicizat și investițiile în aparate și dispozitive medicale sunt foarte mari.
Accesarea unor finanțări prin proiecte au ca rezultat creșterea calității actului medical precum și creșterea accesibilității populației la serviciile stomatologice. Pentru îngrijirile medicale stomatologice nu există alternativa
accesării unor servicii medicale la furnizori din sistemul bugetar deoarece aceștia sunt foarte puțini și deservesc exclusiv categorii foarte restrânse de pacienți”, precizează medicul clujean.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…