Sari la conținut

Semnal de alarmă! România riscă să rămână fără medicamente?

medicamente
Foto: arhiva Doctorul Zilei

Industria farmaceutică din România, care include în principal producători de medicamente generice, a înregistrat în prima jumătate a acestui an o scădere puternică.

Astfel, în primele șase luni din 2024, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice a scăzut cu 9,6% față de perioada ianuarie-iunie 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Declin accentuat al producţiei de medicamente

Declinul accentuat al producției din primul semestru din 2024 are loc după o scădere de 1,5% a producției farmaceutice din România în 2023 față de anul precedent.

În luna iunie 2024, fabricile de medicamente au înregistrat o ușoară creștere a producției, cu 0,8% față de iunie 2023. Evoluția vine după o scădere importantă a producției înregistrată în luna mai, cu 15,6% față de aceeași lună din anul precedent.

România are un deficit istoric în comerțul exterior cu produse farmaceutice, în condițiile în care exportă medicamente generice ieftine și importă cantități mari de produse – inclusiv inovative, mult mai scumpe.

Ultimele statistici oficiale arată că, în 2023, importurile de produse farmaceutice a ajuns la un nivel-record, de peste 5 miliarde de euro, în timp ce exporturile au fost de peste 4 ori mai mici.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Totuși, în primele cinci luni din 2024, exporturile au crescut mult mai repede decât importurile, atingând chiar un nivel-record în luna aprilie, de peste 220 de milioane de euro.

Astfel, exporturile de produse medicale și farmaceutice ale României au însumat 830 milioane euro în perioada ianuarie-mai 2024, în creștere cu 62,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată un raport realizat de Institutul Național de Statistică (INS), consultat de 360medical.ro.

PRIMER: România se confruntă cu una dintre cele mai grave situații din UE

Este cea mai rapidă rată de creștere a exporturilor de produse medicale și farmaceutice înregistrată de România în ultimii ani. În același timp, România a importat produse medicale și farmaceutice în valoare de 2,525 miliarde euro în primele cinci luni din 2024, în creștere cu 20,9% față de perioada echivalentă din 2023.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a avertizat anul trecut că România se confruntă cu una dintre cele mai grave situații din Uniunea Europeană în ceea ce privește producția locală de medicamente, fiind vulnerabilă și dependentă de importuri după închiderea multor fabrici de substanțe active după 1990.

România a important în 2023 medicamente de peste 5 miliarde de euro

Ultimele statistici oficiale arată că, în 2023, importurile de produse farmaceutice a ajuns la un nivel-record, de peste 5 miliarde de euro, în timp ce exporturile au fost de peste 4 ori mai mici.

PRIMER consideră că este nevoie de relansarea producţiei de materii prime din sectorul farmaceutic în ţara noastră, iar pentru acest lucru este necesar un schimb de experienţă cu marii producători din India.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel