Sari la conținut

Semnal de alarmă: România, pe primul loc la numărul de decese cauzate de rujeolă

rujeolă
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

UNICEF atrage atenţia în cel mai recent raport că numărul cazurilor de rujeolă din întreaga Europă continuă să crească vertiginos, iar situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare.

Conform acestor date, cazurile înregistrate în primele trei luni ale acestui an aproape egalează numărul total al îmbolnăvirilor raportate pe tot parcursul anului trecut. Aceasta evidențiază o criză sanitară în plină desfășurare, ce necesită măsuri urgente și eficiente.

În perioada ianuarie – martie 2024 s-au înregistrat 1.359 de cazuri şi două decese, jumătate din decesele provocate de rujeolă în Europa.

„Rujeola are un efect devastator asupra sănătăţii copiilor, copiii mici fiind cei mai expuşi riscului de complicaţii grave. Ratele ridicate de spitalizare şi slăbirea de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor îi fac pe aceştia mai vulnerabili la alte boli infecţioase.

Mai mult de jumătate dintre cei care au contractat rujeola în Regiunea Europeană a OMS în 2023 au fost spitalizaţi, ceea ce ilustrează consecinţele grave asupra persoanelor, familiilor şi sistemelor de sănătate”, se mai arată în comunicatul UNICEF.

Cele mai multe cazuri, la copiii sub 5 ani

Conform directorului regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Henri P. Kluge, chiar şi un singur caz de rujeolă ar trebui să fie „un apel urgent” la acţiune.

„Nimeni nu ar trebui să sufere consecinţele acestei boli devastatoare, dar uşor de prevenit. Mulţumesc fiecărei ţări care şi-a accelerat eforturile de întrerupere a transmiterii prin vaccinarea de recuperare. Îndemn toate ţările să ia măsuri imediate, chiar şi în cazul în care acoperirea generală a imunizării este ridicată, pentru a-i vaccina pe cei vulnerabili, pentru a elimina lacunele de imunitate şi, astfel, pentru a împiedica virusul să se instaleze în orice comunitate”, a precizat Hans Henri P. Kluge, potrivit Agerpres.

În primele trei luni ale anului au fost raportate oficial 56.634 de cazuri de rujeolă şi patru decese în 45 din cele 53 de ţări din regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Pe parcursul întregului an 2023, au fost raportate 61.070 de cazuri de rujeolă şi 13 decese în 41 de ţări. Conform datelor OMS, în anul 2023, în România au fost înregistrate 3.497 de cazuri de rujeolă şi trei decese cauzate de această boală, reprezentând un sfert din decesele înregistrate în regiune.

Principalele simptome ale bolii

Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este una dintre bolile copilăriei. Aceasta este cauzată de infectarea cu un virus și poate fi fatală pentru copiii foarte mici. Imunizarea prin vaccinare a scăzut rată mortalității din cauza rujeolei. Nu există un tratament antiviral care să vindece pojarul, boala trecând de la sine.

  • Febră mare
  • Tuse
  • Rinoree
  • Erupţie cutanată
  • Inflamaţie la nivelul ochilor (conjunctivită)
  • Tuse seacă
  • Mărirea ganglionilor limfatici
  • Lipsa apetitului
  • Apatie
  • Diaree
  • Dureri musculare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel