Din cuprinsul articolului
Un nou studiu relevă că există o legătură puternică între pierderea în greutate şi anumite tipuri cancer. Persoanele care au pierdut mai mult de 10% din greutatea corporală au avut un risc semnificativ mai mare de a fi diagnosticate cu cancer în următoarele 12 luni.
Numeroase cercetări au demonstrat că obezitatea este asociată cu cel puţin 13 tipuri de cancer, iar în unele regiuni, cum ar fi America de Nord, Europa şi Orientul Mijlociu, obezitatea contribuie la până la 9% din toate cazurile de cancer. Aşadar, pierderea în greutate este în mod clar un obiectiv important pentru sănătate.
Cu toate acestea, un studiu recent, publicat în revista JAMA Network şi citat de News.ro, a produs un rezultat neaşteptat. Cercetarea a constatat că pierderea în greutate a fost asociată cu o rată semnificativ mai mare de cancer în cele 12 luni care au urmat pierderii în greutate, în comparaţie cu persoanele care nu au slăbit.
Studiul a folosit date de la aproape 160.000 de profesionişti din domeniul sănătăţii. Aceste persoane şi-au raportat detaliile privind sănătatea şi stilul de viaţă la fiecare doi ani, până în 2016. Cercetătorii au acordat o atenţie deosebită schimbărilor de greutate ale participanţilor. Aceştia au fost împărţiţi în trei grupuri în funcţie de cât de intenţionată a fost pierderea lor în greutate: „mare” pentru cei care şi-au îmbunătăţit atât dieta, cât şi exerciţiile fizice, „medie” pentru îmbunătăţiri în ceea ce priveşte dieta sau exerciţiile fizice şi „scăzută” pentru că nu au avut îmbunătăţiri notabile în niciuna dintre ele.
Legătură puternică între pierderea în greutate şi cancerele din sistemul digestiv superior
Studiul a furnizat o constatare izbitoare: persoanele care au pierdut mai mult de 10% din greutatea corporală au avut un risc semnificativ mai mare de a fi diagnosticate cu cancer în anul următor. Nu toate cancerele au fost legate în mod egal de pierderea în greutate.
Studiul a constatat o legătură puternică între pierderea în greutate şi cancerele din sistemul digestiv superior (gât şi stomac), ficat, pancreas şi canale biliare. Pentru aceste tipuri, riscul a fost mult mai mare, şansele crescând de la trei la peste şapte ori. Legătura a fost mai slabă în cazul cancerului colorectal şi pulmonar şi nu părea să afecteze probabilitatea de a face cancer de sân, de prostată şi cancere care afectează doar femeile.
Potrivit cercetătorilor, riscul a fost cel mai mare la persoanele care au făcut cel mai puţin efort pentru a pierde în greutate (cei clasificaţi drept „intenţionalitate scăzută pentru pierderea în greutate”). Aşadar, la o examinare mai atentă, acest studiu ar putea confirma ceea ce se ştie deja, şi anume: dacă experimentezi o pierdere neintenţionată în greutate, este important să investighezi, din punct de vedere medical, de ce.