Sari la conținut

Semnal de alarmă: Pesticidele pot fi la fel de cancerigene precum fumatul!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cercetătorii atrag atenţia că pesticidelor agricole utilizate frecvent la alimentele consumate zi de zi au efecte devastatoare asupra organismului şi cresc riscul de cancer.

Deşi sunt esențiale în agricultură pentru a asigura un randament suficient de ridicat culturilor, aceste substanțe chimice pot afecta negativ viața plantelor și a animalelor, precum și persoanele expuse la ele.

Cercetătorii americani au studiat riscul crescut de cancer cauzat de utilizarea pesticidelor în agricultură comparativ cu fumatul, un factor de risc oncologic renumit.

„Am constatat că, pentru unele tipuri de cancer, efectul utilizării pesticidelor în agricultură este comparabil ca amploare cu efectul fumatului”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Isain Zapata, profesor asociat la Universitatea Rocky Vista din Colorado.

Riscul de cancer creşte exponenţial cu expunerea la substanţele toxice

„Acceptăm că o persoană care nu este fermier și care locuiește într-o comunitate cu producție agricolă intensă este expusă la multe dintre pesticidele utilizate în vecinătate. Aceasta devine parte a mediului lor”, a precizat Zapata.

Cercetătorii au constatat că, într-un astfel de mediu, impactul utilizării pesticidelor asupra incidenței cancerului rivalizează cu cel al fumatului, potrivit rezultatelor publicate în revista Frontiers in Cancer Control and Society.

Cea mai puternică asociere a fost între limfomul non-Hodgkin (LNH), leucemie și cancerul de vezică urinară. În aceste tipuri de cancere, efectele expunerii la pesticide au fost mai pronunțate decât efectele fumatului.

„Prezentăm o listă a principalelor contribuții ale pesticidelor la unele tipuri specifice de cancer, dar subliniem cu tărie faptul că este importantă combinația tuturor pesticidelor și nu doar a unei singure substanțe”, a subliniat Zapata, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Deoarece pesticidele sunt utilizate sub formă de cocktail, cercetătorii au declarat că este puțin probabil ca doar una dintre aceste substanțe să fie de vină. În consecință, cercetătorii au inclus 69 de pesticide pentru care sunt disponibile date de utilizare prin intermediul Studiului United States Geological Survey.

„În lumea reală, nu este probabil ca oamenii să fie expuși la un singur pesticid, ci mai degrabă la un cocktail de pesticide în regiunea lor”, a precizat Zapata.

Până în prezent, niciun studiu la scară largă nu a examinat imaginea de ansamblu și nu a pus utilizarea pesticidelor în context cu un factor de risc de cancer care nu mai este pus la îndoială, în acest caz fumatul.

„Este dificil să explici amploarea unei probleme fără să prezinți niciun context, așa că am încorporat date privind fumatul. Am fost surprinși să vedem estimări în intervale similare”, a menționat Zapata.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel