Din cuprinsul articolului
Demența – un grup de simptome asociate cu pierderea funcției cognitive – apare cel mai frecvent la persoanele peste 65 de ani și poate duce la probleme de memorie, precum și la modificări de personalitate și comportament.
Dar medicii atrag atenţia că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare, un semn de semn de avertizare care ar putea fi ușor trecut cu vederea.
Atenţie la simțul alterat al gustului!
Dr. Jones Youys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, au avertizat că o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are risc crescut de demență. Vorbind pentru The Daily Express, Kanani a dezvăluit că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală.
„ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru delicatese dulci, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. Pofta recurentă pentru alimente dulci, cum ar fi înghețata sau budinca, sunt de obicei tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat de oamenii care au dificultăți la mestecat sau la înghițire pe măsură ce demența lor progresează ”, explică specialistul.
„ Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.
Cu toate acestea, Abbas Kanani a spus că nu doar gustul dulce poate afecta obiceiurile alimentare ale pacienților cu demență.
„ Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele culinare faţă de aceste produse alimentare”, a explicat farmacistul, care a subliniat că modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează percepţiile senzoriale.
„În timp ce unii pot dezvolta o poftă pentru alimentele dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uită să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște senzaţia de foame sau de sete”, a avertizat Abbas Kanani.
50% din cazurile de demenţă ar putea fi prevenite
Detectarea timpurie și intervenția pot juca un rol crucial în prevenirea sau încetinirea progresiei demenței.
Milioane de cazuri de demenţă ar putea fi evitate acţionând asupra unor factori precum fumatul şi poluarea: acesta este mesajul unui amplu studiu care subliniază rolul crucial al prevenţiei. Boala Alzheimer este cea mai cunoscută şi cea mai răspândită dintre aceste patologii, care degradează în general ireversibil memoria şi limbajul pacienţilor.
Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla până în 2050, ajungând la 153 de milioane, iar experţii au declarat că aceasta reprezintă o ameninţare în creştere rapidă pentru viitoarele sisteme de sănătate şi de asistenţă socială.