Din cuprinsul articolului
Un nou studiu a descoperit că o substanță chimică, care se formează atunci când digerăm un îndulcitor utilizat pe scară largă, poate distruge ADN-ul.
Substanța chimică se găsește în cantități infime şi în îndulcitorul în sine, iar această descoperire ridică o serie de întrebări cu privire la modul în care acesta poate contribui la problemele de sănătate.
Îndulcitorul artificial în cauză este sucraloza și este utilizat pe scară largă pentru a reduce aportul de zaharuri adaugate din alimentație, fiind sărac în calorii.
Cercetările anterioare ale aceleiași echipe au stabilit că mai mulți compuși solubili în grăsimi sunt produși în intestin după ingerarea sucralozei. Unul dintre acești compuși este sucraloza-6-acetat.
„Noua noastră cercetare stabilește că sucraloza-6-acetat este genotoxică”, spune Susan Schiffman, autorul corespondent al studiului și profesor adjunct în cadrul departamentului de inginerie biomedicală de la universitatea de stat din Carolina de Nord.
„Am descoperit, de asemenea, că urme de sucraloză-6-acetat pot fi găsite în sucraloza din comerț, chiar înainte ca aceasta să fie consumată și metabolizată”, a subliniat profesorul.
Pentru a pune acest lucru în context, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară are un prag de avertizare toxicologică pentru toate substanțele genotoxice de 0,15 micrograme pe persoană pe zi, explică prof. Schiffman.
„Cercetarea sugerează că urmele de sucraloză-6-acetat dintr-o singură băutură îndulcită cu sucraloză pe zi depășesc acest prag”, a precizat ea. „Și asta fără a lua în calcul cantitatea de sucraloză-6-acetat produsă sub formă de metaboliți după consumul de sucraloză”, a adăugat cercetătoarea.
Pentru studiu, oamenii de știință au efectuat o serie de experimente in vitro prin care au expus celulele sanguine umane la sucraloză-6-acetat și au monitorizat markerii de genotoxicitate. „Pe scurt, am descoperit că sucraloza-6-acetat este genotoxic și că a rupt efectiv ADN-ul în celulele care au fost expuse la această substanță chimică”, a declarat prof. Schiffman, citat de 360medical.ro.
Cercetătorii au efectuat, de asemenea, teste in vitro care au expus țesuturile intestinale umane la sucraloză-6-acetat. „Alte studii au descoperit că sucraloza poate afecta negativ sănătatea intestinelor, așa că am vrut să vedem ce s-ar putea întâmpla acolo”, a explicat ea.
Când au expus sucraloza și sucraloza-6-acetat la țesuturile epiteliale intestinale – țesutul care căptușește peretele intestinal – cercetătorii au constatat că ambele substanțe chimice provoacă „scurgeri intestinale”.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, activitatea genetică a celulelor intestinale pentru a vedea cum răspund acestea la prezența sucralozei-6-acetat. Astfel au descoperit că celulele intestinale expuse la sucraloză-6-acetat aveau o activitate crescută în genele legate de stresul oxidativ, inflamație și carcinogenitate.
„Această lcercetare ridică o serie de îngrijorări cu privire la potențialele efecte asupra sănătății asociate cu sucraloza și metaboliții săi”, spune prof. Schiffman. „Este timpul să revizuim statutul de siguranță și de reglementare al sucralozei, deoarece dovezile sunt din ce în ce mai multe că aceasta prezintă riscuri semnificative. În orice caz, încurajez oamenii să evite produsele care conțin sucraloză. Este ceva ce nu ar trebui să mănânce”, a avertizat cercetătoarea.
E955 sucraloza este utilizată ca îndulcitor. Datorită compoziției sale, se adaugă în alimentele care au o valoare energetică mai scăzută sau care sunt procesate fără zahăr.
Necesitatea acceptării sale ca îndulcitor rezidă și din faptul că este stabilă pe un interval mare de pH (caracteristic produselor alimentare și băuturilor), iar gradul său de îndulcire este mult mai mare chiar decât al glucozei (de 600 de ori mai dulce decât o soluție diluată de glucoză). Instalarea gustului dulce în produsele în care se adaugă se face lent, ca și în cazul aspartamului.
Se folosește în bere, supe concentrate, băuturi alcoolice și nealcoolice, în produse pe bază de lapte, ouă, grăsimi, cereale, în conserve de fructe, gemuri, jeleuri, preparate dietetice, produse de cofetărie, gumă de mestecat.
Aditivul E955 sucraloza este utilizat în băuturi nealcoolice, ca, de exemplu, în băuturi aromate pe bază de apă, de lapte și produse derivate din lapte sau pe bază de suc de fructe, în doza de 300 mg/kg.
Tot în aceeași cantitate mai este folosit în deserturi aromate pe bază de apă, de fructe și legume, în deserturi pe bază de lapte, de ouă, cereale, grăsimi, în snacks, precum și pentru anumite arome utilizate pentru produse gata de consum pe bază de amidon modificat, în deserturi şi nuci glazurate, potrivit scridoc.com.
E955 sucraloza se mai adaugă în produse de cofetărie în doza de 1000 mg/kg, în produse de cofetărie pe bază de amidon, în comete și vafe pentru înghețată, în cantitate de 800 mg/kg iar în paste tartinabile pe bază de cacao, lapte sau fructe uscate, în cantitate de 400 mg/kg.
În cereale pentru micul dejun cu un conținut de fibră mai mare de 15 % și cu cel puțin 20% tărâță. 2400 mg/kg, în bomboane pentru împrospătarea respirației, 1000 mg/kg, în gumă de mestecat, 200 mg/kg, precum și în alte produse ca cidru și cidru de pere, 250 mg/L.
Aditivul E955 sucraloza mai este utilizat pentru fructe conservate, gemuri, jeleuri, în doza de 400 mg/kg, în preparate diverse din fructe, 180 mg/kg, în supe, 140 mg/Kg, în sosuri, 700 mg/kg, în produse fine de brutărie, 320 mg/kg.
Se mai adaugă în dietele speciale pentru scăderea greutății corporale, în cantitate de 240 mg/kg, în alimente dietetice pentru scopuri medicale, în suplimente alimentare în stare lichidă sau solidă, în suplimente alimentare pe bază de vitamine și/sau substanțe minerale, produse tip sirop sau masticabile, în cantitate de 2400 mg/kg.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…