Din cuprinsul articolului
Oamenii de știință care investighează posibilele efecte ale microplasticelor asupra sănătății au descoperit unele rezultate inițiale îngrijorătoare într-un experiment preclinic.
Cercetătorii de la Universitatea din Rhode Island au descoperit că urme de poluanți s-au acumulat în fiecare organ al micilori mamifere, inclusiv în creier, atunci când rozătoarele tinere și bătrâne au băut fragmente microscopice de plastic aflate în suspensie în apa lor pe parcursul a trei săptămâni.
Prezența acestor microplastice a fost însoțită, de asemenea, de modificări comportamentale asemănătoare demenței la om, precum și de modificări ale markerilor imunitari din ficat și creier.
„Pentru noi, acest lucru a fost izbitor. Nu au fost doze mari de microplastice, dar în doar o perioadă scurtă de timp, am văzut aceste schimbări”, explică cercetătorul în neuroștiințe Jaime Ross.
La finalul celor trei săptămâni, particule fluorescente roșii de microplastice au fost găsite în fiecare tip de țesut pe care echipa l-a examinat: creier, ficat, rinichi, tract gastrointestinal, inimă, splină și plămâni. De asemenea, materialele plastice se aflau și în fecalele și urina șoarecilor, potrivit studiului în revista International Journal of Molecular Science.
Faptul că poluanții au fost detectați în afara sistemului digestiv sugerează că aceștia sunt supuși unei circulații sistemice. Prezența lor în creier este deosebit de îngrijorătoare. Aceasta indică faptul că acești poluanți potențial toxici pot traversa bariera imunitară care separă sistemul nervos central de restul fluxului sanguin al organismului, ceea ce poate duce la probleme neurocognitive.
Microplastice pot să ajungă şi în creier
Constatările se alătură unui alt studiu de la începutul acestui an care a descoperit microplastice în creierul șoarecilor la doar două ore după ce au mâncat o masă contaminată.
Este posibil ca rezultatele să nu se traducă direct la oameni, dar studiile care implică modele animale ca acestea reprezintă un prim pas esențial în cercetarea clinică, conform studiului citat de 360medical.ro.
Recent, oamenii de știință au descoperit că microplasticele se ascund în intestinul uman, circulă în sânge nostru, se adună adânc în plămâni și se infiltrează până la placentă. În 2021, toxicologii au avertizat că viitoarele studii ar trebui să abordeze de urgență care este impactul acestor poluanți asupra sănătății umane, mai ales că expunerea este acum aproape imposibil de evitat.