Din cuprinsul articolului
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulator, dr. Cosmin Alexandrescu, trage un semnal de alarmă privind o posibilă modificare a punctului de consultaţie, de la 1 iulie, ceea ce ar putea duce la probeme mari în activitate.
Potrivit acestuia, dacă Ministerul de Finanţe nu găseşte bani, medicii din ambulator şi cei de familie vor fi obligaţi să oprească activitatea.
”Se pare că situaţia nu este roz. În 18 ianuarie, când am avut negocierile cu CNAS, s-a convenit o menţinere a valorii punctului până la data de 1 iulie, numai că această menţinere a punctului până la 1 iulie s-a făcut prin rostogolirea banilor din bugetele trimestrelor 3 şi 4, urmând ca de la 1 iulie să se facă o nouă socoteală şi se va ajunge la o nouă valoare a punctului”, a declarat medicul Cosmin Alexandrescu la Medika TV.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulator atrage atenţia că punctul de consultaţie se va prăbuşi, dacă Ministerul de Finanţe nu găseşte bani.
”Problema este că dacă Ministerul de Finanţe nu va reuşi să găsească sumele necesare pentru a acoperi deficitul actual din semestrul al doilea al anului, punctul se va prăbuşi. Iar dacă se va întâmpla acest lucru, probabil că vom fi obligaţi să oprim activitatea. Nu se va mai putea susţine”, a mai declarat Alexandrescu, potrivit News.ro.
Medicul consideră că în acest moment situaţia este gravă, mai ales că toate costurile au crescut. ”Situaţia este foarte gravă în acest moment pentru că pentru un medic specialist sau primar, mă refer la gradul profesional, din ambulatoriul de specialitate, dacă este la începutul carierei sau dacă lucrează într-o localitate cu populaţie mai mică, deci dacă nu are cum să îşi facă maximum de puncte posibil, este în momentul de faţă în situaţia de a aduce bani de acasă.
Aceasta în condiţiile în care toate au crescut din punct de vedere a costurilor. Au crescut costurile, a crescut inflaţia, au crescut preţurile. Nu se mai poate susţine activitatea unui cabinet, în aceste condiţii.
Să nu uităm, medicii specialişti nu lucrează doar cu creionul, marea majoritate a lor au nevoie de aparatură. Aparatura costă, consumabilele costă. Din ce? Nu avem cum să supravieţuim”, a mai spus Alexandrescu care a adăugat că este într-un permanent dialog cu reprezentanţii CNAS pe această temă.
Preşedintele CNAS, dr Valeria Herdea, a recunoscut recent că, deşi cunoaşte foarte bine sistemul, şi de pe poziţia de pacient şi de pe poziţia de medic, există foarte multe probleme, însă se concentrează pe găsirea de soluţii.
La capitolul în care lucrăm noi, cei mai mulţi, prezenţa medicului de familie, arată aşa: există 1.529 de locuri de medic de familie neocupate, 190 de localităţi fără puncte de lucru, fără medic de familie, deci total lipsit de asistenţă medicală – 1.043 de localităţi cu deficit din punct de vedere al prezenţei medicului de familie. Cifrele sigur că pot continua şi am să vă mai spun ceva.
Avem în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate 17 programe curative. Programele de prevenţie sunt la Ministerul Sănătăţii”, a mai arătat Valeria Herdea.
Codul Numeric Personal (CNP) este un identificator unic atribuit fiecărei persoane născute sau rezidente în…
Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi…
19 milioane de români sunt aşteptaţi, duminică, 24 noiembrie, la urne, în cele aproape 19.000…
La ce oră se închid secțiile de votare in cele aproape 19.000 de secții de…
Numerologul Mihai Voropchievici a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, care sunt cele patru zodii…
Zi neagră pentru muzica românească! Marius Baţu, o legendă a muzicii folk, s-a stins din…