Sari la conținut

Semnal de alarmă: „Epidemia de căldură extremă” ucide anual 175.000 de europeni

canicula
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Peste 175.000 de persoane mor anual din cauza căldurii extreme în Europa, regiunea care se încălzește cel mai rapid la nivel global, conform unui raport publicat recent de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

OMS susţine că este vorba mai exact de 36% din cele 489.000 de decese globale atribuite căldurii între anii 2000 și 2019, echivalentul unei medii de 176.040 de decese pe an.

”Temperaturile extreme exacerbează afecţiunile cronice, în special bolile cardiovasculare, respiratorii şi cerebrovasculare, sănătatea mintală şi afecţiunile asociate diabetului”, a explicat OMS Europa.

”În întreaga regiune şi în cele 53 de state membre ale sale, oamenii plătesc un preţ greu”, a spus directorul regional al OMS, Hans Kluge.

Efectele căldurii extreme asupra sănătății

Temperaturile extreme exacerbează afecțiuni cronice precum bolile cardiovasculare, respiratorii și cerebrovasculare, sănătatea mintală și diabetul. Un alt pericol major este stresul termic, care apare când corpul nu mai poate menține o temperatură între 36 și 37 de grade Celsius, fiind acum principala cauză de mortalitate legată de climă în regiunea europeană.

canicula
Foto: G.C. /Pixabay

Conform OMS, numărul victimelor căldurii este așteptat să crească semnificativ în anii următori din cauza schimbărilor climatice. Valurile de caniculă au devenit mai frecvente și mai intense în Europa, cei mai fierbinți trei ani înregistrați vreodată în regiune fiind toți după 2020.

”Cei mai fierbinţi trei ani înregistraţi vreodată în regiunea europeană de OMS s-au produs toţi după 2020, iar cei mai calzi 10 ani s-au înregistrat după 2007”, a mai precizat Kluge.

Apel la contracararea ”epidemiei de căldură extremă”

Pe 25 iulie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel pentru contracararea ”epidemiei de căldură extremă”, pledând pentru măsuri concrete cu ajutorul cărora să facem faţă acestui ”ucigaş invizibil”.

Secretarul general al ONU, a subliniat importanța măsurilor de protecție pentru persoanele vulnerabile și muncitorii expuși la căldură, în contextul limitării creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius.

Temperatura critică a corpului

Temperatura de repaus a corpului este de obicei de aproximativ 37 grade Celsius. Aceasta este la doar 4 grade Celsius distanță de o catastrofă sub formă de insolație, a declarat Ollie Jay, profesor de căldură și sănătate la Universitatea din Sydney din Australia, unde conduce laboratorul de termoergonomie.

caniculă
Sursă foto: Smile FM

Începe din nou cu sângele care curge pe piele pentru a ajuta la eliminarea căldurii de bază. Asta face ca tensiunea arterială să scadă. Inima răspunde încercând să pompeze mai mult sânge pentru a vă împiedica să leșinați.

„Îi ceri inimii să facă mult mai multă muncă decât trebuie să facă de obicei”, a spus Jay. Pentru cineva cu o afecțiune cardiacă „este ca și cum ai alerga pentru un autobuz cu dodgy (ischio-coarda). Ceva va da.”

A treia cale principală este deshidratarea periculoasă. Pe măsură ce oamenii transpira, ei pierd lichide până la un punct care poate stresa sever rinichii, a spus Jay. Mulți oameni s-ar putea să nu realizeze pericolul lor, a spus Gandhi din Houston.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel