Semnal de alarmă! Doar 10% dintre copiii români consumă legume la fiecare masă, ceea ce-i predispune la diabet, colesterol ridicat și chiar obezitate

Semnal de alarmă! Doar 10% dintre copiii români consumă legume la fiecare masă, ceea ce-i predispune la diabet, colesterol ridicat și chiar obezitate

Copiii români și stilul de viață. Surplusul de kilograme la o vârstă fragedă are un impact major asupra dezvoltării copilului și asupra speranței de viață. Un studiu recent prezentat la Congresul European de Obezitate a arătat că un copil diagnosticat cu obezitate la vârsta de 4 ani ar putea avea o speranță de viață redusă la doar 39 de ani.

Mai mult, 60% dintre copiii supraponderali înainte de pubertate vor continua să se confrunte cu această problemă și la vârsta adultă, ceea ce subliniază importanța intervenției timpurii și a educației în privința unei alimentații sănătoase.

Smart Nutrition, una dintre puținele clinici din România care oferă programe de nutriție speciale pentru copii și (pre)adolescenți, a realizat o analiză internă cu privire la obiceiurile alimentare și stilul de viață al copiilor cu probleme de greutate.

Doar 10% dintre copiii români consumă legume la fiecare masă

Analiza a fost realizată în perioada ianuarie – septembrie, pe un eșantion de 98 de pacienți cu vârste între 3 și 18 ani, dintre care 58% supraponderali sau obezi, 37% normoponderali, iar 5% subponderali.

Concluziile au reieșit în urma analizei jurnalelor alimentare ale copiilor cu ajutorul unui soft care conține date amănunțite despre alimente. Conform acestora și declarațiilor părinților, doar:

  • 10% dintre copii consumă legume la fiecare masă,
  • 30% la o masă din două,
  • 40% doar ocazional,
  • 20% le evită complet.

În consecință, niciun copil nu își atinge necesarul zilnic de fibre, vitamine și minerale esențiale creșterii și dezvoltării optime. Preparatele preferate sunt în special cele bogate în calorii, precum paste cu sos alb, brânzeturi, pizza, hamburgeri sau supe de pui cu tăiței. Chiar și atunci când includ legume în alimentație, majoritatea copiilor le preferă gătite sub formă de supe, ciorbe sau ghiveciuri, dar deseori acestea rămân în farfurie.

Dacă ar alege totuși o legumă, ar opta pentru cartof, care oferă însă mai mult carbohidrați și mai puțin vitamine. Pentru hidratare, mulți copii aleg băuturile cu zahăr în loc de apă, adăugând astfel un surplus considerabil de zahăr în dieta lor zilnică.

Majoritatea copiilor români iau masa în fața ecranelor

O mare parte dintre copii își iau masa în fața ecranelor – fie televizor, tabletă sau telefon, obicei care poate influența atenția la mâncare, ducând uneori la consum excesiv.

Obezitatea nu este doar o problemă de aspect fizic, ci o boală cronică, cu care copilul, și mai târziu adultul, ar putea lupta toată viața. Aceasta se asociază cu peste 200 de afecțiuni, printre care diabetul zaharat, prediabetul, colesterolul crescut, ficatul gras metabolic, problemele respiratorii și deficitul de vitamina D. Sfatul meu pentru părinții care au un copil ‘plinuț’ este să nu aștepte ca acesta să slăbească pe măsură ce crește.

Părintele se poate adresa fie medicului de familie, pediatrului, endocrinologului, fie medicului specialist în nutriție și diabet pentru o consultație”, afirmă dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la clinica Smart Nutrition, doctor în medicină, certificată SCOPE.

Copiii români fac mișcare doar o dată sau de două ori pe săptămână

Majoritatea copiilor fac mișcare doar o dată sau de două ori pe săptămână de obicei în cadrul orelor de activitate fizică din timpul programului școlar, ceea ce nu este suficient pentru a contrabalansa efectele unui stil de viață nesănătos.

Deși mulți copii preșcolari și de școală primară participă la antrenamente de fotbal, gimnastică sau înot, aceștia sunt recompensați cu alimente bogate în calorii, cum ar fi dulciurile, care depășesc energia consumată. De asemenea, copiii care ies în parc tind să petreacă mai mult timp pe bancă decât făcând mișcare. Elevii de gimnaziu, prinși cu pregătirile suplimentare la diverse materii, nu mai găsesc timp pentru activitate fizică.

La liceu, mulți adolescenți frecventează sălile de fitness, însă primesc sfaturi de nutriție nepotrivite de la antrenori, care nu au expertiza unui medic nutriționist.

Stigmatizarea asociată cu greutatea crește riscul de anxietate și depresie

Pe lângă complicațiile asupra sănătății, supraponderalitatea are și un impact major asupra stării psihice.

„Copiii supraponderali se confruntă cu multiple dificultăți care le pot afecta formarea identității, încrederea în sine și relațiile sociale. Aceștia pot dezvolta probleme de comportament, precum impulsivitate, agresivitate, sau adicții ca reacție la stresul emoțional și presiunea socială.

De asemenea, stigmatizarea asociată cu greutatea crește riscul de anxietate și depresie, care pot evolua în frică de a participa la activități sociale sau școlare de teama criticilor sau a ridiculizării”, afirmă Anca Nicoiu-Șuteu, psihoterapeut la clinica Smart Nutrition.

În toate cazurile, lucrul cu familia este extrem de important, fiind primul pas pentru construirea unui stil de viață sănătos și schimbarea obiceiurilor alimentare.

„Abordarea Smart Nutrition în nutriția pediatrică constă în dezvoltarea unor programe personalizate, adaptate vârstei copilului și afecțiunilor asociate. Pentru copiii mici, lucrăm preponderent cu părinții pentru a construi împreună un stil de viață sănătos pentru întreaga familie, în timp ce copiii primesc lecții de nutriție pe înțelesul lor.

În cazul (pre)adolescenților, colaborăm atât cu copilul, cât și cu familia, oferind suport printr-o echipă multidisciplinară formată din medic specialist în nutriție și diabet, endocrinolog, psihoterapeut și medic psihiatru cu experiență în tulburările alimentare. Aceasta abordare ne permite să tratăm atât cazurile ușoare, cât și pe cele complexe, chiar și la pacienții cu vârste foarte mici”, declară Andreea Vasile, directorul clinicii Smart Nutrition.

Despre clinica Smart Nutrition

Clinica Smart Nutrition, situată în București (Calea Floreasca nr. 169), oferă servicii personalizate de nutriție, adaptate în funcție de obiectivele pacientului, istoricul medical, stilul de viață și preferințele alimentare.

Programele clinicii sunt destinate celor care doresc să slăbească, femeilor însărcinate, familiilor care au nevoie de consiliere pentru alimentația copiilor și pacienților cu boli cronice care necesită nutriție terapeutică. Calitatea serviciilor este garantată de dotările de ultimă generație și expertiza medicilor, care dețin titluri de Doctor în Medicină, certificări internaționale oferite de Federația Mondială a Obezității, precum și de numeroasele lucrări științifice publicate.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

5 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

6 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

7 ore ago

Citeste si: