Sari la conținut

Semnal de alarmă: Decesele provocate de cancer la bărbaţi vor creşte cu 93%

boli
Sursa foto: decisepoate.ro

Experţii trag un semnal de alarmă şi susţin că, până în 2050, cazurile de cancer și decesele în rândul bărbaților sunt așteptate să crească cu aproape 93%.

Pentru acest studiu, publicat în revista Cancer, o echipă de cercetători de la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a analizat cazurile și decesele cauzate de 30 de tipuri diferite de cancer în 185 de țări și teritorii în 2022 pentru a face proiecții pentru 2050.

Peste 10 milioane de decese provocate de cancer

Studiul prevede că numărul total de cazuri de cancer în rândul bărbaților va crește de la 10,3 milioane în 2022 la 19 milioane în 2050, o creștere de 84%. Decesele cauzate de cancer ar urma să crească de la 5,4 milioane în 2022 la 10,5 milioane în 2050, o creștere de 93%.

Decesele în rândul bărbaților în vârstă de 65 de ani și peste ar urma să crească cu 117%. De asemenea, se preconizează că țările cu un venit și o speranță de viață mai scăzute vor înregistra creșteri mai mari ale deceselor cauzate de cancer la bărbați.

„Între 2022 și 2050, în Africa și în estul Mediteranei, numărul cazurilor incidente și al deceselor este proiectat să crească de 2,5 ori. În schimb, se preconizează că Europa va înregistra o creștere de aproximativ jumătate”, au scris cercetătorii, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Bărbații, mai predispuși decât femeile să moară de cancer

Potrivit estimărilor specialiştilor, bărbaţii sunt mai predispuși să fumeze și să consume alcool, comportamente care generează multe cazuri de cancer, și sunt mai predispuși să fie expuși la agenți cancerigeni la locul de muncă. De asemenea, este mai puțin probabil ca aceștia să aibă acces la programele de screening.

Cancer pulmonar
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

La fel ca în 2022, se estimează că, în 2050, cancerul pulmonar va fi principala cauză de cancer și de deces prin cancer la bărbați. Cancerele cu cele mai mari creșteri preconizate la bărbați până în 2050 sunt mezoteliomul pentru cazuri și cancerul de prostată pentru decese.

La începutul acestui an, un raport al Societății Americane de Cancer a constatat că o creștere a populației și fenomenul de îmbătrânire sunt factorii cheie ai dimensiunii poverii mondiale a cancerului, populația globală de aproximativ 8 miliarde de persoane în 2022 urmând să ajungă la 9,7 miliarde până în 2050.

În ceea ce privește numărul de cazuri de cancer din întreaga lume, „credem că acest număr va crește la 35 de milioane până în 2050, în mare parte din cauza creșterii populației îmbătrânite”, a declarat pentru CNN dr. William Dahut, director științific al Societății Americane de Cancer.

Şi în România, numărul de cazuri noi de cancer a fost cu 21% mai mare în 2023 comparativ cu anul anterior, conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică. Potrivit Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. Potrivit organizaţiei, numărul persoanelor cu cancer din România aflate în evidenţa medicilor a depăşit 550.000.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel