Din cuprinsul articolului
Fie că este vorba de simple alergii sau chiar boli mai grave precum astm şi bronşite cronice, una dintre cauze o reprezintă folosirea inadecvată a substanţelor poluante, considerate adesea inofensive.
Este şi cazul lumânărilor parfumate, despre care oamenii de ştiinţă atrag atenţia că pot fi la fel de periculoase pentru sănătatea plămânilor şi nu numai, precum alte produse chimice toxice care la prima vedere par inofensive.
Un specialist în sănătate publică de la Universitatea Semmelweis din Ungaria avertizează că arderea lumânărilor parfumate poate creşte riscul apariţiei unor probleme de sănătate.
Mai exact, utilizarea aromelor degajate de lumânările parfumate a fost corelată cu apariţia de migrene, iritaţii ale ochilor şi gâtului şi un risc mai mare de boli respiratorii.
Risc major: cancer
De asemenea, aceste parfumuri pot agrava afecţiunile deja existente, cum ar fi astmul. Acest lucru se datorează faptului că lumânările eliberează particule mici de alţi poluanţi atunci când ard.
Pe lângă aerisirea frecventă a caselor, cea mai bună modalitate de a îmbunătăţi calitatea aerului din interior este reducerea substanţelor chimice pe care le folosim, potrivit expertului citat de rador.ro.
„Când vine vorba despre reacţia organismului, sursa substanţei nu face o mare diferenţă”, a explicat specialistul. Unii producători de lumânări folosesc uleiuri esenţiale pentru a evita dezavantajele parfumurilor artificiale, însă acestea vin şi cu riscuri pentru sănătate.
De exemplu, tuiona, găsită în uleiurile esenţiale, a fost corelată cu afectarea sistemului nervos, în timp ce cinamaldehida folosită în unele lumânări cu parfum de scorţişoară poate provoca iritaţii ale pielii şi o reacţie alergică.
Majoritatea lumânărilor sunt realizate din ceară de parafină, iar studii anterioare au sugerat că acest lucru poate provoca boli precum cancerul, însă teoria este încă studiată.
Unele mărci de lumânări folosesc şi un fitil în care bumbacul este înfăşurat în jurul unui alt material, cum ar fi metalul, producând funingine toxică şi cauzând posibile probleme pulmonare. „Fie că este produsă artificial sau natural, orice substanţă străină organismului prezintă un risc chimic”, a concluzionat specialistul.