Din cuprinsul articolului
Examinează-ți cu atenție mâinile: Vei ști dacă ficatul tău este bolnav! Semnele bolii hepatice grase pot fi uneori detectate fără medici, doar privind atent la mâinile tale. Detectarea precoce a acestei boli va ajuta la oprirea progresiei acesteia.
De unde știi că ai o boală de ficat?
Ficatul gras este definit ca steatoză. Se dezvoltă din cauza acumulării excesive de grăsime în organism. Medicul hepatolog al Clinicii Mayo, Dr. Sumeri Ilyas, explică modul în care boala poate fi detectată în stadiile incipiente, uitându-vă îndeaproape mâinile.
Iată câteva semne comune ale unui ficat bolnav care pot apărea pe mâini:
Pete roșii sau închise la culoare – pot sugera o dilatare sau rupere a vaselor de sânge, care poate fi asociată cu hipertensiune portală sau alte afecțiuni hepatice.
Palme palide sau eritem – palma roșie sau palidă poate indica prezența unei afecțiuni hepatice, cum ar fi ciroza hepatică.
Leziuni cutanate – mâncărimi, pete, erupții cutanate sau apariția vasculară prominentă pe mâini pot indica probleme de ficat.
Simptome asociate: oboseala; pierderea poftei de mâncare; greață; pierzând greutate.
Este important să îți amintești că aceste semne și simptome pot fi asociate și cu alte afecțiuni și că o evaluare adecvată a stării ficatului implică de obicei o istorie medicală detaliată, teste de laborator și imagine medicală. Dacă ai orice îngrijorări în legătură cu sănătatea ficatului tău, este recomandat să consulți un medic sau un specialist în gastroenterologie.
De ce sunt periculoase bolile hepatice?
Medicii notează că, cu cât boala nu este tratată mai mult timp, cu atât ficatul devine mai inflamat. Această progresie a evenimentelor poate duce la ciroză.
„Dacă observi că obosești repede, slăbești, iar pe corp apar vânătăi ciudate, iar pielea ta a căpătat o nuanță gălbuie, acesta este un motiv pentru a te programa la medic”, a remarcat medicul hepatolog dr. Ilyas.
De asemenea, medicul avertizează că umflarea gleznelor, mâncărimea pielii, greața și apariția vaselor de sânge pe corp indică, de asemenea, că este posibil să aveți probleme cu ficatul. La femei, simptomele de mai sus pot include și perioade menstruale neregulate sau absente, iar la bărbați, o creștere a dimensiunii glandelor mamare sau o scădere a testiculelor.
Medicii notează că ficatul este unul dintre organele vitale, este responsabil pentru mai mult de 500 de funcții din organism. Prin urmare, tulburările minime în funcționarea acestuia pot avea consecințe negative asupra întregului organism. Prin urmare, ar trebui să monitorizați cu atenție sănătatea și starea ficatului, să vă supuneți examinărilor regulate și, dacă este necesar, să efectuați un tratament.