Categories: Expertul zilei

Medic: Semnul care arată un risc mai mare de infarct

Nu doar test de sânge care monitorizează nivelul colesterolului sau zahărului poate detecta un risc ridicat de boli cardiovasculare, inclusiv atac de cord. Medicii cardiologi spun că un semn ridicat de apariție a bolilor cardiovasculare poate fi văzut cu ochiul liber.

„Unul dintre semnele unui risc ridicat de apariție a bolilor cardiovasculare poate fi văzut cu ochiul liber – doar uitați-vă la urechi”, spune academicianul Academiei Ruse de Științe, medicul generalist Oksana Drapkina. Medicul explică că acesta se numește semnul lui Frank și este o cută diagonală pe lobul urechii.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Legătura dintre acest semn și bolile de inimă a fost observată încă din 1973 de către Sanders T. Frank, când a studiat starea pacienților săi cu angină pectorală și blocarea arterelor coronare – toți aceștia au dezvoltat rapid o astfel de pliu pe auriculă.

Marker al riscului de boli cardiovasculare și atac de cord

Conform observațiile medicului, semnul în sine a devenit un fel de marker al riscului de boli cardiovasculare și atac de cord. Un atac de cord se poate întâmpla oricând, indiferent de ora din zi și de anotimpul de afară. Cu toate acestea, conform Oksana Drapkina, atacurile de cord apar cel mai adesea iarna.

„Acest lucru se datorează constrângerii vaselor de sânge din cauza frigului și creșterii volumului de muncă al inimii din cauza necesității de a menține o temperatură corporală normală”, explică profesorul Drapkina.

Specialistul oferăcâteva sfaturi celor care au fost deja diagnosticați cu boli cardiace și vasculare: Îmbrăcați-vă lejer – purtarea hainelor subțiri vă menține mai cald decât o haină groasă

Purtați pălărie, eșarfă și mănuși – dacă aveți boală coronariană, purtați o mască sau înfășurați o eșarfă în jurul nasului și al gurii pentru a respira aer mai cald.

Nu beți alcool pentru a vă încălzi – vă poate face să vă simțiți cald, dar va crește stresul asupra sistemului cardiovascular.

Când lucrați afară, faceți pauze și mergeți mai des în casă. Măsurați-vă tensiunea arterială, nivelurile de glucoză și colesterol și mențineți-le la niveluri optime.

Sunați imediat o ambulanță dacă simțiți durere sau arsură în spatele sternului, transpirație rece lipicioasă, paloare, frică de moarte, amețeli și pierderea conștienței.

Potrivit expertului, un atac de cord are loc cel mai adesea de la 6 la 9 dimineața, deoarece în acel moment tensiunea arterială și vâscozitatea sângelui cresc.

 

 

 

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

8 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: