Sari la conținut

Semn al cancerului de colon: Simptomul nebănuit care poate indica prezența bolii

Semne care apare în cancerul de colon
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer de colon, semne alarmante

Simptomul nebănuit care poate indica prezența cancerului de colon. Atunci când ai eructație neîntreruptă, sau râgâitul, în limbajul popular, nu trebuie să ignori, este un semn pentru cei care se confruntă cu o astfel de problemă. O asistentă, diagnosticată cu cancer în stadiul 3, a dezvăluit că de la acest simptom a început totul.

Eructația neîntreruptă, semn de cancer de colon

O asistentă medicală din Florida, în vârstă de 25 de ani, a devenit virală pe internet, după ce a împărtășit povestea ei, legată de diagnosticul de cancer. Într-un interviu pentru NeedtoKnow, ea a spus că a observat, pentru prima dată simptomul neobișnuit, în anul 2021.

Tânăra a povestit că eructația neîntreruptă, sau râgâitul, în limbajul popular, a reprezentat începutul simptomelor care a dus la diagnosticul ei de cancer de colon, în stadiul 3, notează Yahoo News.

Deși neobișnuit, este posibil ca eructația excesivă să fie un simptom al unei obstrucții intestinale, care ar putea fi cauzată de o tumoare la colon, așa cum a fost în cazul ei.

„Am eructat de cinci până la 10 ori pe zi. Nu a fost normal pentru mine. De fapt, rareori am eructat înainte și de aceea am observat că este ceva ciudat”, a spus ea pentru presă.

Inițial a ignorat simptomele, dar începând cu februarie 2022, au început să apară și altele, mai îngrijorătoare, inclusiv refluxul acid – despre care medicii i-au spus că ar fi un simptom al anxietății – urmat de o durere „îngrozitoare”, pierderea poftei de mâncare și incapacitatea de a merge la baie.

Tânăta a bănuit că simptomele ei erau rezultatul unei obstrucții intestinale – și a avut dreptate: o tomografie a dezvăluit că ea avea o tumoare care îi bloca intestinul gros. Ulterior, diagnosticul a fost: cancer de colon în stadiul 3.

„Eructația excesivă nu este semnul clasic al cancerului de colon, dar oncologul meu mi-a spus că probabil a fost începutul simptomelor mele”, a declarat Bailey McBreen.

Potrivit unei pagini de donații, creată pentru ea, McBreen a avut nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a-i elimina tumora, împreună cu o parte din colon și apendicele. În prezent, ea continuă să facă chimioterapie și își împărtășește experiența pentru a îndemna alte persoane să acorde mai multă atenție sănătății.

Deși eructațiia poate fi un simptom indirect al cancerului de colon, experții subliniază că este o apariție rară.

„Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer de colon au puține simptome, iar eructația nu este un simptom comun al cancerului de colon”, a declarat Anton Bilchik, medic oncolog.

Simptome comune
Medicii subliniază că este mult mai probabil să existe alte simptome urgente, atunci când o obstrucție intestinală duce la cancer de colon.

„De obicei greața, vărsăturile și durerile abdominale sunt mult mai asociate cu cancerul de colon”, a declarat Ursina Teitelbaum, medic oncolog în cadrul Programului de cancer gastrointestinal al Penn Medicine.

Cancerul colorectal poate să nu provoace simptome în stadiile incipiente. Arunci când avansează simptomele pot include:

  • sângerări în scaun,
  • diaree sau constipație,
  • dureri abdominale persistente sau crampe,
  • pierdere în greutate inexplicabilă,
  • slăbiciune și oboseală.

În unele cazuri, când simptomele nu sunt evidente, primul semn al cancerului colorectal poate fi un test de sânge care arată anemie sau un număr scăzut de celule roșii din sânge, din cauza pierderii de sânge, chiar dacă scaunul persoanei arată normal.

Potrivit specialiștilor, cazurile de cancer de colon sunt în creștere și în rândul populației tinere. Diagnosticele de cancer colorectal în stadiu avansat la persoanele sub 55 de ani s-au dublat de la 11%, în 1995, la 20% în 2019.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel