Datorită conţinutului bogat în magneziu, în fosfor şi în zinc, seminţele de dovleac sunt utile în mineralizarea oaselor, a dinţilor şi în afecţiuni ale prostatei (prostatită şi adenom de prostată). De asemenea, uleiul extras din seminţele de dovleac contribuie la scăderea nivelului lipidelor sangvine, este util în profilaxia şi în tratamentul afecţiunilor prostatei, are efect de stimulare a activităţilor hormonale în cazul femeilor şi creşte fertilitatea.
Magneziul este cel care împiedică formarea calculilor biliari şi renali, contribuie la formarea dinţilor şi a oaselor, ajută la buna funcţionare a creierului şi a muşchilor cardiaci, întăreşte organismul în faţa pericolului pe care îl reprezintă infecţiile, întârzie îmbătrânirea, reglează temperatura corpului, preîntâmpină atacurile de cord. Carenţa de magneziu se manifestă prin emotivitate crescută, dureri de cap, senzaţia lipsei de aer, dischinezie biliară, oboseala ochilor, diferite reacţii alergice şi multe altele. De aceea, necesarul de magneziu trebuie asigurat organismului, iar cantitatea minimă de care are nevoie un adult pe zi este de 25 g. Seminţele de dovleac sunt mai bune decât cele de floarea-soarelui, dar şi mai bogate în uleiuri. Persoanele care au probleme cu păstrarea greutăţii în limite normale trebuie să consume cantităţi moderate de seminţe de dovleac.
Reglează nivelul colesterolului
O cură cu seminţe de dovleac previne infarctul miocardic şi ajută la refacerea muşchiului cardiac. Se vor consuma zilnic 80-90 de seminţe crude, timp de o lună. Aceste seminţe ajută şi la eliminarea paraziţilor intestinali, reglează nivelul colesterolului, desfundă venele, tratează afecţiunile epidermei, constipaţia, stimulează activitatea rinichilor şi calmează hiperexcitabilitatea nervoasă. Pentru a observa beneficiile, consumaţi la micul dejun 20-30 de seminţe crude în fiecare zi.
Combat insomnia
Seminţele de bostan sunt cunoscute pentru combaterea stresului şi a insomniilor. Dacă vă confruntaţi cu aceste probleme, preparaţi ceai dintr-o lingură cu seminţe nedescojite şi pisate şi 250 ml de apă. După ce fierbe timp de cinci minute, infuzia se lasă la răcit şi se îndulceşte cu o linguriţă cu miere. Se bea cu 30 de minute înainte de culcare, timp de 14 seri.
Calmează neplăcerile date de gută
Pentru calmarea durerilor de gută este recomandat renumitul „lapte de seminţe de bostan”, tratament ce şi-a dovedit eficienţa în timp. Puneţi două linguri cu seminţe descojite într-un pahar cu apă caldă şi lăsaţi peste noapte ca să se umfle. Dimineaţa, aceste seminţe se dau prin maşina de tocat miez de nucă, apoi se combină cu apa în care au stat toată noaptea, până se obţine o pastă omogenă. Acest produs se consumă pe parcursul întregii zile, timp de 15 zile. Pe perioada curei se va renunţa la alcool, tutun, sare şi condimente în exces.
De folos prostatei
Seminţele de dovleac sunt indicate şi în tratarea afecţiunilor prostatei. Un leac foarte eficient se prepară din două linguri cu seminţe în coajă, ce se macină în maşina de tocat nuci, apoi se pun la fiert în 250 ml de apă, timp de 15 minute. Se beau două-trei căni pe zi, până la atenuarea simptomelor.
Întârzie îmbătrânirea
Seminţele de dovleac sunt o sursă excelentă de vitamina A (betacaroten şi alfacaroten), vitamina C, potasiu, fibre alimentare, mangan, acizi graşi Omega 3, vitamina B1, cupru, vitaminele B6, B3, B5 şi triptofan. Important este şi faptul că uleiul de seminţe de dovleac normalizează valorile colesterolului şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, desfundând arterele, ceea ce este de mare ajutor în prevenirea unor complicaţii majore la persoanele supraponderale. Seminţele de dovleac îmbunătăţesc activitatea splinei, a pancreasului şi a stomacului, tratează inflamaţiile, stările febrile şi abcesul pulmonar, anihilează toxicitatea unor alimente şi chiar combat dependenţa de opiu. De asemenea, ajută la regenerarea celulelor, ceea ce ţine bătrâneţea la distanţă mai mult timp.
Ajută în infertilitate masculină
Seminţele de dovleac nu ar trebui ocolite de bărbaţi, mai ales pentru că îi ajută când au probleme de fertilitate, prin creşterea numărului de spermatozoizi şi prin calitatea acestora. Proaspetele mămici îşi pot stimula secreţia de lapte consumând seminţe de dovleac, în amestec cu sos de soia şi apă caldă, bând acest amestec dimineaţa şi seara, timp de cinci zile.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…