Semințele de susan conțin vitaminele A, B, C și E. Conțin și proteine, cu 50% mai mult decât se află în carne. Sunt foarte bogate în calciu și înlocuiesc cu succes laptele, fiind recomandate în osteoporoză.
Au o mare valoare energetică, se recomandă în afecțiunile de nutriție, sunt laxative, emoliente, antitumorale și ajută la detoxifierea ficatului și a rinichilor. Întăresc sistemul imunitar, cresc fertilitatea și sunt afrodisiace.
Semințele de susan sunt o bună sursă de seleniu, magneziu și fosfor, având un conținut scăzut de colesterol și sodiu.
Pentru detoxifierea organismului, se consumă câte 15-20 grame de pulbere preparată din semințe, cu puțină apă, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de masă.
Arsurile se tratează cu un terci din semințe de susan râșnite și apă. Se schimbă pansamentul de două-trei ori pe zi, până la vindecare.
Susanul poate înlocui sarea. Se amestecă cinci linguri de semințe de susan, cu trei linguri de semințe de in și o lingură de sare de mare, prăjită în prealabil într-o tigaie uscată. Amestecul se păstrează într-un borcan închis bine.