Sari la conținut

Semințele care te pot sufoca dacă nu le consumi corect

Sunt bogate în vitamine și minerale și sunt foarte ușor de adăugat în dietă. Însă dacă nu le consumați corect, semințele de chiar v-ar putea sufoca.

Medicii Colegiului Gostroenterlogilor din Statele Unite avertizează că atunci când sunt consumate uscate, ele se pot bloca în esofag, cu riscul de a sufoca persoana, informează Medical Daily.

I s-a întâmplat unui bărbat de 39 de ani, al cărui caz a fost prezentat de către dr. Rebecca Rawl, de la Centrul Medical Carolina din New-York, la Reuniunea Ştiinţifică anuală a Gastroenterologilor din SUA. Omul a înghiţit o lingură de seminţe de chia cu apă şi a ajuns la camara de urgenţă.

Asta pentru că odată ajunse în apă, seminţele de chia se umflă foarte repede, absorbind o cantitate de 27 de ori mai mare decât greuatatea lor în stare uscată, prin urmare se pot bloca în esofag, mai ales dacă există o predispoziţie pentru probleme de deglutiţie.

În cazul bărbatului, situaţia devenise de-a dreptul complicată, astfel încât medicii au fost nevoiţi să recurgă la ajutorul un endoscop, folosit în mod normal la sugari, pentru a ajuta trecerea seminţelor prin tractul digestiv.

Cu toate că acesta este primul caz întâlnit, Rawl atrage atenţia asupra pericolului consumului seminţelor în stare uscată. Ea a precizat că pentru singuranţa consumatorului, acestea trebuie amestecate în prealabil cu o cantitate suficientă de lichide pentru a se umfla înainte de a le mânca. Pacienţii care au avut probleme de inghiţire ar trebui să le folosească cu prudenţă.

În cazul în care au dificultăţi la înghiţirea alimentelor sau lichidelor, ar trebui să se prezinte la medic pentru un consult, mai ales dacă sunt în imposibilitatea de a înghiţi propria salivă, pentru că acest lucru poate fi un semn al blocajului complet al esofagului“, a subliniat medicul.

Când seminţele de chia se amestecă cu apă, lapte de migdale sau iaurt, ele absorb lichidul şi se umflă, căpătând consistenţa unui gel.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel