Din cuprinsul articolului
Floarea soarelui este bogată în grăsimi sănătoase, compuși vegetali benefici și mai multe vitamine și minerale care pot juca un rol în reducerea riscului de probleme de sănătate comune, inclusiv boli de inimă și diabet de tip 2.
Semințele de floarea soarelui sunt populare în amestecul de trasee, pâinea cu mai multe cereale, batoanele nutritive și pentru gustări direct din pungă.
Iată tot ce trebuie să știi despre semințele de floarea soarelui, inclusiv nutriția, beneficiile și cum să le consumi.
Semințele de floarea soarelui sunt din punct de vedere tehnic fructele plantei de floarea soarelui (Helianthus annuus).
Semințele sunt recoltate din capetele mari de flori ale plantei, care pot măsura mai mult de 12 inchi (30,5 cm) în diametru. Un singur cap de floarea-soarelui poate conține până la 2.000 de semințe.
Există două tipuri principale de culturi de floarea-soarelui. Un tip este cultivat pentru semințele pe care le consumați, în timp ce celălalt – care este cultivat în majoritate – este cultivat pentru ulei.
Semințele de floarea soarelui pe care le consumați sunt învelite în cochilii necomestibile cu dungi albe și negre, numite și coji. Cele folosite pentru extragerea uleiului de floarea soarelui au cochilii negre solide.
Semințele de floarea soarelui au o aromă ușoară, de nucă și o textură fermă, dar fragedă. Sunt adesea prăjite pentru a spori aroma, deși le puteți cumpăra și crude.
Semințele de floarea soarelui sunt deosebit de bogate în vitamina E și seleniu. Aceștia funcționează ca antioxidanți pentru a proteja celulele corpului împotriva daunelor radicalilor liberi, care joacă un rol în mai multe boli cronice.
În plus, semințele de floarea soarelui sunt o sursă bună de compuși vegetali benefici, inclusiv acizi fenolici și flavonoide – care funcționează și ca antioxidanți.
Când semințele de floarea-soarelui sunt încolțite, compușii lor din plante cresc. Încolțirea reduce, de asemenea, factorii care pot interfera cu absorbția mineralelor. Puteți cumpăra semințe de floarea soarelui încolțite, uscate, online sau în unele magazine.
Semințele de floarea soarelui pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a zahărului din sânge, deoarece conțin vitamina E, magneziu, proteine, acizi grași linoleici și mai mulți compuși vegetali.
În plus, studiile leagă semințele de floarea soarelui cu multiple alte beneficii pentru sănătate.
În timp ce inflamația pe termen scurt este un răspuns imun natural, inflamația cronică este un factor de risc pentru multe boli cronice.
De exemplu, nivelurile crescute din sânge ale proteinei C-reactive marker inflamator este legată de un risc crescut de boli de inimă și diabet de tip 2.
Într-un studiu efectuat pe peste 6.000 de adulți, cei care au raportat că au consumat semințe de floarea soarelui și alte semințe de cel puțin cinci ori pe săptămână au avut niveluri de proteină C reactivă cu 32% mai scăzute, comparativ cu persoanele care nu au mâncat semințe.
Deși acest tip de studiu nu poate dovedi cauza și efectul, se știe că vitamina E – care este abundentă în semințele de floarea soarelui – ajută la scăderea nivelului de proteină C reactivă.
Flavonoidele și alți compuși vegetali din semințele de floarea soarelui ajută, de asemenea, la reducerea inflamației.
Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru boli de inimă, care pot duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Un compus din semințele de floarea soarelui blochează o enzimă care provoacă contracția vaselor de sânge. Ca rezultat, vă poate ajuta vasele de sânge să se relaxeze, scăzând tensiunea arterială. Magneziul din semințele de floarea soarelui ajută și la reducerea nivelului tensiunii arteriale.
În plus, semințele de floarea soarelui sunt bogate în acizi grași nesaturați, în special acid linoleic. Corpul tău folosește acidul linoleic pentru a produce un compus asemănător hormonilor care relaxează vasele de sânge, promovând scăderea tensiunii arteriale. Acest acid gras ajută și la scăderea colesterolului.
Efectele semințelor de floarea soarelui asupra zahărului din sânge și diabetului de tip 2 au fost testate în câteva studii și par promițătoare, dar sunt necesare mai multe cercetări.
Studiile sugerează că persoanele care mănâncă 1 uncie (30 de grame) de semințe de floarea soarelui zilnic, ca parte a unei diete sănătoase, pot reduce glicemia cu aproximativ 10% în decurs de șase luni, comparativ cu o dietă sănătoasă.
Efectul de scădere a zahărului din sânge al semințelor de floarea soarelui se poate datora parțial compusului vegetal acid clorogenic.
Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a fost recunoscută la Gala Capital Performeri…
Călin Georgescu, candidatul-surpriză al alegerilor prezidențiale din România, a ieșit în fața presei pentru a-și…
Mercur retrograd intră în zodia Săgetător şi provoacă o serie de schimbări vizibile în viețile…
Autorităţile sanitare americane sunt în alertă şi au anunţat că un copil a fost testat…
Sunt momente în viață în care corpurile noastre se schimbă rapid și nu vorbim doar…
Pensionarii care doresc să lucreze după pensionare trebuie să fie atenți la regulile stabilite de…