Din cuprinsul articolului
Șeful OMS cere, din nou, renunțarea la a treia doză de vaccin: „Nu voi rămâne tăcut/ Populaţia săracă a lumii nu ar trebui să se mulţumească cu resturile”
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut miercuri ca țările să evite ca persoanele imunizate anti-covid cu schema completă să nu primească cea de-a treia doză de vaccin. Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a cerut în numeroase rânduri ca dozele care ar trebui administrate la al treilea rapel să fie trimise către ţările sărace.
„În acest moment, nu vrem să vedem o utilizare la scară largă a dozelor de rapel pentru persoanele sănătoase care sunt complet vaccinate”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă, potrivit cbsnews.com.
Șeful OMS cere, din nou, renunțarea la a treia doză de vaccin: „Nu voi rămâne tăcut/ Populaţia săracă a lumii nu ar trebui să se mulţumească cu resturile”
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) s-a arătat bulversat de ideea că ţările dezvoltate consideră că ţările subdezvoltate trebuie să se mulţumească cu „resturile”.
„Nu voi rămâne tăcut când companiile şi ţările care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri consideră că populaţia săracă a lumii ar trebui să se mulţumească cu resturile”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În urmă cu aproximativ o lună, șeful OMS a decretat un moratoriu asupra dozelor de rapel până la sfârşitul lunii septembrie. Mai multe ţări dezvoltate, printre care Israel, Franța sau Ungaria, şi-au manifestat dezaprobarea şi au lansat campania administrării celei de-a treia doze de vaccin.
OMS cere prelungirea moratoriului până la sfârșitul anului 2021
Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut o prelungire a moratoriului „cel puţin până la sfârşitul anului 2021”, pentru a permite fiecărei ţări să vaccineze cel puţin 40% din populaţia sa.
Este cunoscut faptul că OMS susține în mod constant necesitatea ţărilor sărace de a avea acces la vaccin.
„Obiectivele globale ale OMS rămân în continuare de a ajuta fiecare ţară să imunizeze cel puţin 10% din populaţia sa până la sfârşitul lunii, cel puţin 40% până la sfârşitul anului şi 70% din populaţia globală până la jumătatea anului viitor”, a mai spus dr. Tedros.
Acesta a precizat că a participat la ultima reuniune a miniştrilor Sănătăţii din G20 pe 5 şi 6 septembrie la Roma și că aceștia l-au asigurat „că vor face tot posibilul pentru a aduce vaccinurile necesare pentru a atinge obiectivul de 40% până la sfârşitul acestui an”.