Din cuprinsul articolului
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că „la un moment dat” poate apărea un nou virus care nu va putea fi ținut sub control și a făcut apel la consolidarea OMS, potrivit publicației Sputnik.
„Este o certitudine biologică că, la un moment dat, va apărea un alt virus pe care pur și simplu nu îl putem controla”, a spus Ghebreyesus în timpul unei întâlniri a miniștrilor sănătății și finanțelor din G20.
În continuare, șeful OMS a îndemnat comunitatea internațională să învețe din actuala pandemie pentru a se pregăti pentru următoarea.
Potrivit lui Ghebreyesus, pentru a face acest lucru, lumea are nevoie de o Organizație Mondială a Sănătății „consolidată, împuternicită şi finanţată în mod durabil”. În plus, este nevoie de un nou mecanism financiar, care să asigure un răspuns rapid la pandemii, și o guvernare mai bună.
În acest sens, el a îndemnat țările să sprijine înființarea unui Consiliu de finanțare a amenințărilor cu privire la sănătate și semnarea unui acord internațional obligatoriu din punct de vedere juridic, privind pregătirea și răspunsul la pandemii.
G20 este un forum creat în 1999, după crizele financiare din Asia și Rusia, pentru a reuni economiile dezvoltate și marile economii emergente. Un deceniu mai târziu, statele din G20 s-au reunit într-un summit pentru a da un răspuns global la criza financiară din 2008, generând angajamente de peste un trilion de dolari în cheltuieli guvernamentale pentru a restabili creditul, creșterea economică și locurile de muncă.
G20 este un forum care include atât puterile tradiționale din secolul 20 ale Occidentului, cât și giganții emergenti ai lumii în curs de dezvoltare. În ultimele două decenii, acest grup de 20 de state a devenit blocul definitoriu al ordinii internaționale de după Războiul Rece. În general, întâlnirile G20 reprezintă evenimentul de top din calendarul geopolitic anual.
Numai că această imagine este mai puțin clară în 2021. Diferențele tot mai mari dintre națiunile care fac parte din G20 și incapacitatea întregului grup de se coordona pentru a aborda în mod colectiv strategii mai ambițioase privind crizele actuale reflectă o schimbare mai profundă a politicii internaționale. G20 a fost lent în răspunsul său la pandemia de COVID-19, chiar dacă țările din cadrul grupului și-au asigurat majoritatea stocurilor de aprovizionare cu vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2. Diferențele politice dintre țări afectează acum interesele economice comune.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…