Sari la conținut

Șeful NATO mesaj dur către statele membre. „Încetați să vă mai plângeți”. Mark Rutte vrea să crească cheltuielile pentru apărare

NATO
sursa foto: evz
Mark Rutte anunță creșterea cheltuielilor de apărare NATO

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a transmis sâmbătă un mesaj tranșant statelor europene membre ale alianței militare, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen.

În contextul relațiilor tot mai tensionate cu Statele Unite, Rutte cere țărilor membre soluții și nu văicăreli, anunțând că va stabili un nou obiectiv pentru cheltuielile de apărare.

Mark Rutte anunță creșterea cheltuielilor de apărare ale NATO

Mark Rutte a transmis un mesaj tranșant membrilor europeni ai NATO, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen.

„Încetaţi să vă plângeţi și veniți cu soluții. Implicaţi-vă în dezbatere, nu prin plângeri, ci prin propuneri concrete”, a declarat Rutte, potrivit CNBC.

Rutte a mai declarat că NATO va stabili, la summitul din iunie de la Haga (Olanda), o nouă țintă pentru cheltuielile de apărare.

„Va fi o valoare mult mai mare decât 2%”, a punctat Rutte.

În ultimii ani, statele membre NATO și-au crescut bugetele pentru apărare. În 2018, doar șase țări îndeplineau obiectivul de 2% din PIB. Conform estimărilor NATO pentru 2024, numărul acestora a crescut la 23.

Printre statele care au depășit pragul de 2% se numără Polonia, Estonia, SUA, Letonia și Grecia. Cu toate acestea, economii mari precum Canada, Spania și Italia încă nu au atins acest obiectiv.

România are planificat pentru 2025 un buget la Apărare de 2,2% din PIB, cu posibilitatea de a crește până la 2,5% din PIB, în funcție de cheltuielile pentru investiții.

Niciun stat NATO, inclusiv Statele Unite sub administrația Biden, nu a ajuns la pragul de 5% cerut de Trump.

Donald Trump cere o contribuție mai mare

Donald Trump insistă de ani buni ca membrii europeni ai NATO să crească cheltuielile pe apărare. În trecut, acesta a amenințat chiar cu retragerea SUA din alianță dacă europenii nu se conformează.

În primul său mandat, Donald Trump le-a cerut europenilor să respecte ținta de 2% pe care și-au asumat-o.

În al doilea mandat, însă, a ridicat miza, însistând că aliații NATO ar trebui să plătească mai mult.

„Cred că NATO ar trebui să aibă o contribuţie de 5% din PIB. Toate ţările îşi permit asta, ar trebui să fie la 5%, nu la 2%”.

În prezent, niciun stat NATO nu a atins pragul de 5%, deși cheltuielile cu apărarea au crescut în ultimii ani. Dacă în 2018, doar şase state NATO alocau 2% din PIB, în 2024 numărul lor a ajuns la 23.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel