Categories: Ştiri sănătate

Secretul unui zâmbet sănătos și frumos împărtășit de dr. Teodorina Secară

Cu toții ne dorim un zâmbet sănătos și frumos. Pe lângă aspectul frumos care ne acordă încredere în propria persoană, o dantură sănătoasă înseamnă un organism sănătos. Dacă dantura este afectată, starea de sănătate suferă și ea.

Spre exemplu, în cazul pacienților cu dinți lipsă, mastecația se realizează deficitar, iar digestia are de suferit. În cazul unei digestii incorecte, absorția nutrienților și a factorilor nutritivi este scăzută, iar ogranele noastre au de suferit. Astfel, se poate ajunge la boli precum ulcer, boli ale inimii și lista poate continua.

Din fericire, evoluția medicinii și a tehologiei ne ajută astăzi să rezolvăm multe probleme dentare, iar doamna doctor Teodorina Secară ne va explica în cele ce urmează ce alternative avem la dispoziție.

Doamna doctor Teodorina Secară este medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială, fiind primul si singurul medic din Romania cu certificare Diamond pentru aparatele Invisalign. Doamna doctor a făcut peste 60 de cursuri internaționale de perfecționare, Two-Year McLaughlin Program (San Diego), Master in Lingual Orthodontics (Universitatea Valencia) si Master Aligner Academy.

 Doctorul Zilei: Bună ziua, domna doctor. Vă mulțumim pentru că astăzi ne-ați primit în clinica dumneavoastră. Povestiți-ne puțin despre dumneavoastră pentru ca cititorii noștri să cunoască cu adevărat OMUL din spatele acestei afaceri de succes.

 O fată simplă dintr-un oraș de provincie care trăiește aliniată cu misiunea sa de a aduce zâmbete pe fețele oamenilor.

 Doctorul Zilei: Când și de ce ați hotărât să deveniți medic ortodont?

 În timpul facultății de Medicină Dentară, pe care am făcut-o la Cluj, am avut șansa de a interacționa cu  medici din Germania, Austria și Italia și mi-am petrecut vacanțele de vară în cabinetele acestora, unii dintre ei fiind ortodonți. Pe vremea aceea, România nu era stat membru UE și aveam nevoie de viză pentru a ajunge acolo. Am învățat enorm despre ce înseamnă tratamente stomatologice și ortodontice de calitate, la standarde înalte, despre fluxurile dintr-un cabinet, scripte, abordarea pacientului, planuri complexe de tratament, importanța tehnologiei sau a materialelor de ultimă generație. Costurile tratamentelor stomatologice și ortodontice pentru copii și adolescenți erau, pe vremea aceea, aproape integral susținute de casele de asigurări. Am văzut cu ochii mei ce înseamnă programe naționale de prevenție și tratament eficiente și cât de importantă e implementarea acestora, precum și impactul asupra sănătății generale a populației.

Cum ar fi să se întâmple aceste lucruri și la noi? Avem medici competenți, ne lipsesc doar politicile publice care să reflecte o strategie națională clară în acest sens.

Am ales ortodonția și ortopedia dento-facială, o specializare care durează trei ani și necesită apoi o pregătire continuă, toată viața, pentru că e un domeniu fascinant. Ortodonții diagnostichează și tratează anomaliile unei părți importante ale extremității cefalice, ale capului adică, se ocupă de aparatul dento-maxilar. Se asigură că dinții celor două arcade maxilare se întâlnesc în cel mai funcțional mod cu putință, astfel încât aceștia, musculatura masticatorie și articulațiile temporo-mandibulare să fie în echilibru și tu să poți mânca liniștit, fără să ai dureri de cap, la modul propriu (zona tâmplelor, frunții), să-ți trosnească maxilarele, să ți se tocească dinții, să se fisureze sau chiar să cadă, să-ți obosească mușchii masticatori, să ai spasm, deschiderea limitată a gurii sau chiar blocarea acesteia. Să te poți bucura de confortul unei mușcături sănătoase și de un zâmbet frumos, să nu-ți acoperi zâmbetul cu mâna și să ai complexe din pricina felului în care arată.

Un ortodont schimbă vieți. Pe copii îi ajută să crească sănătoși și să se dezvolte armonios. Impactul tratamentului ortopedic, adică al oaselor maxilare, e major asupra arhitecturii feței.

Ortodonții sunt antrenați să observe modificarea funcțiilor și mă refer aici la respirație, deglutiție, fonație, masticație șiștiu să rezolve aceste probleme așa încât copilul să respire corect, pe nas, să-și pneumatizeze sinusurile para nazale astfel încât să li se dezvolte pomeții, limba să fie poziționată corect în procesul de înghițire și să susțină lățimea maxilarului și pe acesta să încapă toți dinții definitivi. Se asigură că dinții de sus se întâlnesc corect cu cei de jos și copilul poate să mestece fără mare efort alimentele, asigurându-i o digestie eficientă.

Tratamentele ortodontice și ortopedice făcute în copilărie au un efect  miraculos asupra creșterii. Și vizitele recurente la ortodont întăresc obiceiurile de igienă dentară.

Întâlnirea la timp cu ortodontul, în jurul vârstei de 5-6 ani, înseamnă mușcătură corectă, mai puține carii, șansa la o viață sănătoasă, plină de zâmbete.

Adulților și seniorilor le redăm încrederea în ei, pofta de viață și posibilitatea de a se reinventa.

Doctorul Zilei: Doamna doctor, din păcate, noi ca și nație nu ne-am bucurat de o educație în domeniul sănătății, nu practicăm prevenția și mulți dintre noi ne confruntăm cu o dantură deficitară. Ce putem face dacă avem dinții strâmbi? Mai există o șansă pentru adulții de astăzi să se bucure de o dantură cu dinții drepți și perfect aliniați?

 Absolut. La adulți, tratamentele ortodontice pot avea aproape aceleași efecte ca ale unui lifting facial, cresc foarte mult încrederea în ei înșiși, îi ajută să se simtă bine cu ei, să zâmbească relaxați. Ori asta înseamnă foarte mult la noi, mai ales că majoritatea adulților au cel puțin un dinte lipsă și acest fapt schimbă mult dinamica maxilarelor. Unde lipsesc dinți, se resoarbe osul în care aceștia sălășluiau, dinții care limitează breșa se înclină, gingia se retrage și unii dinți sunt obligați să preia forțe masticatorii excesive care îi destabilizează, ei se fisurează, tocesc și începe să sufere articulația care leagă mandíbula de baza craniului. Și apar durerile de cap, mușchi, dinți.

Adulții care ajung la noi sunt cei care și-au dorit încă din copilărie un zâmbet frumos și sănătos, dar, din  variate motive, au amânat tratamentul. Noi îi diagnosticăm corect și începem echilibrarea masticației. Și asta poate face parte dintr-un plan complex, în care ortodontul împarte spațiile, rearanjează dinții rămași pe arcadă astfel încât dinții pierduți să poată fi înlocuiți de implanturi și coroane, așezate corect și care să dureze toată viața. Dacă mușcătura nu e funcțională și articulara temporo-mandibulară nu e echilibrată, lucrările protetice sau fațetele se pot sparge și implanturile pot fi destabilizate. Din acest motiv, tratamentul ortodontic este esențial la adulți.

Da, dinții pot fi repozitionați, aranjați cu ajutorul aparatelor ortodontice, la orice vârstă, cu condiția să fie relativ sănătoși și să avem os în care să efectuăm aceste mișcări. Te poți bucura de o mușcătură sănătoasă în copilărie sau adolescență, dar, în egală măsură, și la 50, 60 sau 70 de ani.

Și acum avem la dispoziție aparate performante, aproape invizibile, care fac ușor de suportat tratamentul ortodontic. Cei din jur remarcă doar că pacientul zâmbește mult mai relaxat și zâmbetul său e tot mai atractiv.

Doctorul Zilei: Sunteți primul și singurul medic din România care are o certificare Diamond pentru aparatele dentare Invisalign. Ce înseamnă această certificare și cât de greu a fost să o obțineți?

Certificarea Diamond reprezintă o onoare și o obligație față de pacienți, față de standardele Invisalign și față de standardele NORTHO. Arată că am cele mai multe cazuri din România tratate cu acest sistem, o experiență clinică vastă și rezultate remarcabile. E o recunoaștere a experienței clinice  acumulate și o garanție pentru pacienți că beneficiază de un tratament eficient realizat de un clinician experimentat.

A fost greu pentru că informațiile pe care le au pacienții din România despre acest sistem de tratament  sunt insuficiente sau trunchiate. Deși e tratamentul cel mai popular pe mapamond și a fost inventat acum 25 de ani, la noi e cumva la început. Are în spate tehnologie performantă, inteligență artificială și  e nevoie să-ți dedici timp, ca doctor, pentru a învăța să lucrezi cu el. Eu am făcut un masterat în tratamentele cu alignere și îmi perfecționez în fiecare zi tehnica, aprofundându-mi cunoștințele pe acestă zonă.

Doctorul Zilei: Vă rugăm, explicați-le cititorilor noștri ce sunt aparatele dentare Invisalign și cum ne ajută.

Aparatul Invisalign e cu adevărat aparatul vremurilor noastre. E transparent, aproape invizibil, ușor de  purtat, se îndepărtează în timpul meselor, adică nu implică restricții alimentare, nu generează urgențe și nu necesită vizite dese la ortodont, nu pune dinții în risc de carie și este personalizat, eficient și predictibil. Un sistem revoluționar.

Are în spate o platformă digitală de comunicare a doctorului cu tehnicienii, pe care se realizează planul digital de tratament. Pe această platformă medicul urcă scanarea pacientului, adică amprentarea digitală a arcadelor dentare, fotografiile în scop diagnostic intra și extra orale, radiografiile și rețeta de  tratament ce cuprinde obiectivele de îndeplinit. Primește apoi o simulare pe care o modifică digital până când ajunge la cea mai bună formulă de tratament pentru pacientul său. Mută efectiv fiecare dinte, în cele trei planuri ale spațiului până când obține relații corecte între dinții de pe cele două arcade. Acum se lucrează la integrarea pe această platformă și a imaginilor 3D furnizate de CBCT. Cu alte cuvinte, poți vedea și modifica, în timp real, dinții astfel încât să fie perfect poziționați, dispare riscul aplicării și necontrolarii forțelor ortodontice excesive care pot genera iatrogenii.

Trimitem pixeli și primim un produs fizic, adică o succesiune de gutiere printate, care se schimbă în fiecare săptămână și generează schimbări controlate la nivelul poziției dinților, astfel încât la sfârșitul tratamentului să te bucuri de zâmbetul proiectat în setup-ul digital. Pacienții știu ce modificări produce fiecare gutieră. Descarcă o aplicație din Appstore, My Invisalign, pe care au planul digital, etapizarea tratamentului, filmulețe cu sfaturi pentru utilizarea aparatului, posibilitatea de a-și documenta cazul cu poze de la fiecare etapă și un calendar. Aplicația ii anunță când să-și schimbe gutierele.

Cu acest sistem lucrează peste 200.000 de doctori care au tratat deja mai mult de 12 milioane de cazuri. Ei sunt ajutați de 24.000 de persoane (suport tehnic) și algoritmi foarte performanți. Au cea mai mare platformă de printare digitală din lume, care printează 1 milion de gutiere pe zi.

În epoca internetului și a inteligenței artificiale de ce să porți aparate dentare pe care le purtau bunicii pe vremea în care telefonul avea fir, computerul era cât camera și pământenii nu aselenizaseră?

Oricine se poate bucura de tratamentul cu Invisalign, atâta vreme cât este corect diagnosticat, se stabilesc obiective clare de tratament și ortodontul care conduce cazul este experimentat în lucrul cu acest sistem integral digitalizat.

Doctorul Zilei: Cât timp durează tratamentul cu aparatul dentar Invisalign? De ce am alege un astfel de aparat dentar în detrimentul unui aparat dentar clasic?

Durata tratamentului depinde de anomalie, momentul prezentării, complianța pacientului și iscusința ortodontului. E ca la Formula 1, contează echipa din avanposturi, mașina performantă, dar cel mai important e pilotul.

Datorită fiabilității sistemului, a algoritmilor performanți, a materialului special din care sunt realizategutierele, a protocoalelor clare pentru fiecare tip de anomalie, în mâinile ortodonților experimentați acest sistem e rapid și eficient. Schimbările sunt vizibile în timp scurt și tratamentele durează mult mai puțin.

E prietenos cu purtătorii, aceștia nu au restricții alimentare, urgențe ortodontice, controalele sunt rare. Apoi, cu ajutorul aplicației My Invisalign, de pe telefonul mobil, pacientul își monitorizează evoluția și documentează progresele. Nu afectează deloc viața profesională sau personală și oferă maximă eficiență și confort.

Doctorul Zilei: Cine poate să apeleze la aparatul dentar Invisalign?

Toată lumea; copiii au Invisalign First, adolescenții Invisalign Teen, iar adulții și seniorii Invisalign Comprehensive. Eu am tratat pacienți de toate vârstele cu Invisalign, decanul de vârstă al pacienților mei fiind un venerabil domn de 85 de ani, care a început tratamentul cu Invisalign la 80 de ani. M-am tratat pe mine și acum pe fiul meu. Chiar cred în puterea exemplului și în eficiența acestui sistem.

Doctorul Zilei: Cum se realizează igiena dentară în cazul acestor aparate? Există restricții alimentare de care ar trebui să ținem cont? 

Igienizarea e foarte simplă, pentru că gutierele se îndepărtează în timpul meselor. Ne spălăm pe dinți normal și gutierele le curățăm cu periuța și pasta de dinți. Cutia în care se țin gutierele se curăță cu săpun lichid și apă. Pacienții nu au restricții alimentare.

Doctorul Zilei: Înainte de a încheia acest interviu, aveți un sfat pentru cititorii noștri?

Îi sfătuiesc să se spele pe dinți, de două ori pe zi, să-și facă igienizare profesională la șase luni, să-și îngrijească dinții asfel încât să râdă nestingheriți, cu gura până la urechi și să se bucure de viață. Să-și facă o evaluare ortodontică și, dacă sunt părinți, să le ofere copiilor lor șansa unei dezvoltări armonioase.

Doamna doctor, vă mulțumim pentru timpul acordat.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

3 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

3 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

4 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

4 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

4 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

5 ore ago

Citeste si: