Din cuprinsul articolului
Este cunoscut faptul că oamenii care au un stil de viață sănătos trăiesc cel mai mult. Acesta este sfatul universal în privința longevității. Cu toate acestea, cât de eficientă poate fi o dietă, în realitate?
Dieta Okinawa este un secret bine păstrat al oamenilor din insula cu același nume, care face parte dintr-un șir de insule din Marea Chinei de Est. Aici, oamenii au o alimentație săracă în calorii și bogată în nutrienți esențiali și sănătoși.
Timp de douăzeci de ani, această dietă condensată, cu arome și texturi de toate felurile a concurat cu celebra dietă mediteraneană datorită virtuților sale nutritive.
Înainte de a fi o dietă, Okinawa este înainte de toate un loc mitic. Această insulă japoneză aparține clubului foarte select al celor cinci „zone albastre” ale lumii, acele locuri în care avem cea mai mare speranță de viață. Aici sunt 42 de centenari la 100.000 de locuitori. Departe de a fi ținuți la pat, par mai puțin afectați de bolile legate de îmbătrânire (tulburări cardiovasculare, diabet, cancer). „Această longevitate este legată mai ales de bunul lor capital genetic și, într-o măsură mai mică, de activitatea fizică zilnică asociată cu o dietă echilibrată”, subliniază Pierre Nys, medic endocrinolog și nutriționist, potrivit tabu.ro.
Conținutul farfuriei din Okinawai a fost popularizat datorită studiilor observatoare ale cardiologului-gerontolog Makoto Suzuki în anii 1970. „Centenarii nu mănâncă produse procesate, bogate în săruri ascunse, mănâncă puțină carne și produse lactate”, relatează Sybille Naud, nutriționist dietetician. Aceștia favorizează consumul de legume de sezon, surse de fibre, vitamine și sărace în calorii, și peștele, bogat în grăsimi nesaturate și polinesaturate, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară.”
Totul este completat de „carbohidrați lenți – orez, tăiței de hrișcă, cartof dulce, fasole azuki – care oferă energie de lungă durată”, enumeră specialistul. De asemenea, proteine vegetale precum tofu, alge marine, condimente precum turmericul și ceaiul verde, cunoscute a fi antioxidanți.”
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…