Categories: Ştiri sănătate

Secretul longevităţii. Cum reuşesc japonezii să ajungă la 100 de ani

Japonia este ţara cu cea mai mare speranţă de viaţă din lume, fiind recunoscută pentru longevitatea ce pare că este întipărită în genele locuitorilor țării. Tanaka Kane a fost până anul trecut una dintre cele mai vârstnice persoane de pe Terra, decedând în aprilie 2022 la vârsta de 119 ani.

Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății în 2020, speranța medie de viață a femeilor este de 86,9 ani, iar a bărbaților de 81,5 ani.

Principiile japonezilor sunt foarte simple: „În primul rând, nu mâncaţi prea mult. Apoi, faceţi exerciţii, plimbaţi-vă mult“. De asemenea, japonezii au un respect special pentru un principiu de viaţă – ikigai – care s-ar traduce ca motiv de a fi sau lucrul pentru care trăiești. Ei consideră că odată ce ai descoperit acest lucru, vei duce o viață activă, lungă și fericită.

În plus, există câteva reguli pe care japonezii le respectă cu strictețe când vine vorba de alimentație, iar acestea ar putea fi o sursă de inspirație bună pentru o viață mai sănătoasă și implicit mai lungă, potrivit medical-news.org.

Sake, o băutură tradiţională cu proprietăți anti-îmbătrânire

Sake este un vin din orez tradițional care este savurat de secole. Este obținut prin fermentarea orezului și se crede că are o serie de beneficii pentru sănătate datorită nivelului ridicat de aminoacizi și enzime.

Unii oameni cred că sake-ul are proprietăți anti-îmbătrânire și poate ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii.

Consumul moderat de sake poate fi asociat și cu un risc mai scăzut de boli de inimă și unele cercetări au sugerat că compușii găsiți în sake pot avea proprietăți anticancerigene și pot ajuta la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Sake-ul poate îmbunătăți, de asemenea, digestia datorită procesului de fermentație care produce enzime care ajută la descompunerea alimentelor.

Dieta tradițională japoneză oferă beneficii concrete pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea digestiei în special datorită ingredientelor bogate în fibre, cum ar fi algele marine, soia, legumele proaspete și alimentele ce conțin multă apă precum castraveții.

Potrivit experţilor, o astfel de dietă scade riscul de probleme gastrointestinale, cum ar fi balonarea și constipația.

Folosirea zilnică a alimentelor cu rol antiinflamator

Dieta tradițională japoneză se axează pe alimente și băuturi cu proprietăți antiinflamatorii. Inflamația este la baza multor boli debilitante și mortale, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul, boala Parkinson și unele tipuri de cancer.

Alimentele bogate în fibre, vitamina E și acizi grași omega-3 reduc inflamația. Legumele proaspete, soia, cerealele, ceaiul verde, ghimbirul și fructele de mare sunt toate alimentele care luptă împotriva inflamației, care sunt comune în bucătăria japoneză tradițională.

În același timp, dieta japoneză limitează și consumul de alimente care cauzează inflamații. Carnea roșie, zahărul procesat, grăsimile saturate din alimentele prăjite și uleioase și carbohidrații rafinați, cum ar fi cei găsiți în produsele de panificație, pot agrava inflamația.

De altfel, dieta japonezilor include mai puțină carne decât alte bucătării din Asia de Est. Algele marine sunt folosite în toate formele: proaspete, la abur, la grătar, sotate, murate sau fermentate.

Fructele, boabele de soia și alte leguminoase, tofu, ciupercile și cerealele completează dieta. Fructele de mare sunt singurul produs de origine animală care este o bază din bucătăria tradițională japoneză și sunt consumate în porții mai mici decât mâncărurile pe bază de plante.

Dietele bogate în fructe de mare oferă vitamine și minerale esențiale precum vitaminele A și B, fier, calciu, zinc și potasiu. În plus, peștele gras precum somonul poate ajuta la reducerea inflamației, care provoacă o serie de afecțiuni de sănătate, inclusiv artrita și bolile de inimă.

Principii esenţiale ale dietei japoneze:

– Accent pe alimentele murate și fermentate – ajută digestia, oferind intestinului probiotice (bacterii bune) și ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

– Accent pe alimente bogate în nutrienți

– Porții mici

– Consum redus de zahăr

– Alimente proaspete, nu la conservă

– Ceai verde consumat regulat.

Regimul Okinawa creşte speranţa de viaţă

Locuitorii insulei Okinawa sunt faimoşi pentru longevitatea şi fertilitatea lor, iar cercetătorii au pornit în căutarea secretelor acestora. Cancerul, ateroscleroza (îngustarea vaselor de sânge ca urmare a depunerilor de colesterol), artroza, cataracta şi diabetul sunt boli prea puţin întâlnite printre locuitorii acestei insule, iar dieta este un factor decisiv.

În urma unor studii efectuate în Okinawa, cercetătorii au alcătuit un regim care a luat numele insulei. Japonezii din Okinawa consumă cu 20% mai puţine calorii decât media din Japonia, cu 75% mai puţin zahăr şi cu 300% mai multe legume  Soia se bucură de o popularitate mai mare aici decât în restul Japoniei, iar aceasta conţine proteine de bună calitate.

Nu în ultimul rând, ceaiul verde este băut de locuitorii insulei pe tot parcursul zilei, iar acesta conţine antioxidanţi puternici, care protejează de boli. Produsele lactate lipsesc aproape în totalitate din regimul Okinawa, iar uleiurile vegetale sunt preferate grăsimilor de origine animală.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: