Din cuprinsul articolului
Secretul japonezilor. Cu toții visăm la o viață frumoasă și cât mai lungă, iar japonezii se pare că au reușit să descopere care este secretul longevității. Obiceiurile zilnice îi ajută să își păstreze vitalitatea, să aibă o sănătate de fier și să îmbătrânească frumos.
Japonezii sunt poporul cu cea mai mare speranță de viață, iar acest lucru nu este deloc întâmplător. De-a lungul timpului, aceștia au adoptat un stil de viață sănătos, un regim alimentar bazat pe ingrediente naturale, iar toate aceste lucruri au contribuit la consolidarea sănătății și prevenirea principalelor afecțiuni asociate bătrâneții.
De obicei, reţetele specifice bucătăriei japoneze se bazează pe gătitul la abur, fermentare, gătit lent şi grătar. În afară de acestea, japonezii obişnuiesc să consume porţii mici şi au obiceiul de a bea un castron de supă înainte de fiecare masă.
În Japonia, cultura ceaiului este foarte dezvoltată, fiind asociată longevităţii datorită proprietăţilor sale anti-bacteriene. Matcha este foarte recunoscută pentru beneficiile aduse organismului. Alimente proaspete Japonia este una dintre puţinele ţări în care oamenii acordă o mare atenţie consumului de alimente proaspete. Cantitatea mare de teren arabil şi numărul locuitorilor nu atât de mare ajută cererea şi oferta să fie în balanţă. Mâncarea proaspătă ajută organismul să producă mai multă energie, fiind un combustibil de calitate pentru organism.
În Japonia nu există un cuvânt pentru termenul „bufeuri”, iar studiile au arătat că femeile japoneze sunt afectate mult mai puţin de menopauză decât femeile din alte părţi ale lumii. Unii nutriţionişti consideră că acest lucru se explică prin faptul că japonezele consumă mult mai multe produse din soia, cum ar fi tofu. Soia şi alte tipuri de leguminoase conţin fitoestrogeni, un grup de hormoni naturali ce echilibrează dereglările hormonale şi reduc simptomele menopauzei.
În Japonia, grupurile de oameni care practică Tai Chi în parcuri reprezintă un peisaj obişnuit. Această formă străveche de arte marţiale din China combină respiraţia profundă cu mişcările lente şi este considerată o formă ideală de mişcare pentru persoanele în vârstă, pentru că nu solicită articulaţiile. De asemenea, îmbunătăţeşte echilibrul şi mobilitatea şi reduce stresul.
Mersul cu maşina este costisitor în Japonia. Tocmai de aceea, cei mai mulţi oameni se deplasează cu mijloacele de tansport în comun şi merg foarte mult pe jos. „Unul dintre cele mai mari secrete ale stilului de viaţă japonez este mersul pe jos (…) Oamenii merg, în medie, două- trei ori pe zi”, a specificat Naomi Moriyama. Potrivit unui studiu efectuat în 2012 de cercetătorii de la Universitatea Harvard, mersul pe jos timp de două ore şi jumătate pe săptămână ar putea adăuga şapte ani de viaţă. Oamenii de ştiinţă au analizat rezultatele a şase studii ample şi au constatat că până şi 75 de minute de mers pe jos vioi pe săptămână ar putea prelungi speranţa de viaţă cu aproape doi ani.
Japonezii incheie pranzul cu un ceai verde sau fructe. Desertul este consumat de regula in timpul dupa-amiezii, la o cafea, iar portiile sunt mult mai mici decat in Europa.
Japonezii îşi vizitează medicul de cel puţin patru ori pe an, în comparaţie cu alte popoare unde consultul periodic se face la aproximativ 12 luni.
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…