Sari la conținut

Secretul fericirii: descoperirea cercetătorilor de la Harvard. Studiul care a durat 85 de ani

horoscop
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cand ating zodiile varsta fericirii

Secretul fericirii. Un studiu de la Harvard de 85 de ani a descoperit lucrul nr. 1 care ne face fericiți în viață și ne ajută să „trăim mai mult”.

Oamenii de știință au încercat dintotdeauna să răspundă la veșnica întrebare „Care este secretul fericirii?”. În acest sens, în 1938, cercetătorii de la Harvard s-au angajat într-un studiu de zeci de ani pentru descoperi acest mister.

Cercetătorii au adunat dosarele de sănătate de la 724 de participanți din întreaga lume și au pus întrebări detaliate despre viața lor la intervale de doi ani.

Care este, de fapt, secretul fericirii? Explicația științifică a cercetătorilor de la Harvard

Studiul a urmărit acești oameni de pe vremea când erau adolescenți, în 1938, și a durat 85 de ani.

Grupul era format din bărbați din diferite medii economice și sociale, de la cele mai sărace cartiere din Boston până la studenți de la Harvard. Președintele John F. Kennedy a făcut și el parte din acel grup monitorizat.

De-a lungul anilor, cercetătorii au colectat tot felul de informații despre sănătate și, la fiecare doi ani, au pus întrebări membrilor despre viața lor și bunăstarea lor mentală și emoțională. Au intervievat chiar și membrii familiilor. Ei au descoperit că trăsăturile și comportamentele specifice au fost legate de niveluri crescute de fericire în întregul grup.

Spre deosebire de ceea ce ați putea crede, fericirea nu ține de realizare în carieră, bani, exerciții fizice sau o dietă sănătoasă.

Cea mai evidentă constatare pe care am învățat-o în 85 de ani de studiu constă în faptul că relațiile pozitive ne mențin mai fericiți, mai sănătoși și ne ajută să trăim mai mult.

Aproximativ jumătate din nivelul nostru de fericire se bazează pe gene, potrivit health.harvard.edu. Unii oameni sunt doar predispuși să fie mai fericiți decât alții, dar asta nu înseamnă că nu îți poți crește nivelul de fericire dacă aceasta nu vine în mod natural.

De fapt, cercetările au sugerat că 40% din fericirea oamenilor provine din alegerile pe care le fac.

Țineți familia și prietenii aproape

Pe măsură ce oamenii îmbătrâneau, au avut tendința să se concentreze mai mult pe ceea ce este important pentru ei și nu s-au blocat în lucrurile mărunte în măsura în care au făcut-o când erau mai tineri, potrivit directorului proiectului, dr. Robert Waldinger.

Alte cercetări susțin această mentalitate și au descoperit că adulții în vârstă pot mai ușor să renunțe la eșecurile din trecut.

„Ei tind să realizeze cât de scurtă este viața și este mai probabil să acorde mai multă atenție la ceea ce îi face fericiți acum”, spune dr. Waldinger.

Ai putea să faci la fel. Ce activități te fac fericit și ce te împiedică să le faci? Gândește-te la copilăria ta. Ce ți-a plăcut când erai mai mic? Cântatul, jocurile, anumite hobby-uri?

„Când ești mai în vârstă, ai mai multe șanse să te întorci la activitățile pe care le asociezi cu fericirea”, spune dr. Waldinger.

Studiul Harvard a mai descoperit o asociere puternică între fericire și relațiile apropiate, cum ar fi soții, familia, prietenii și cercurile sociale.

„Conexiunea personală creează stimulare mentală și emoțională, care îmbunătățește automat starea de spirit”, spune dr. Waldinger.

Aceasta este, de asemenea, o oportunitate de a vă concentra pe relațiile pozitive și de a renunța la oamenii negativi din viața voastră, sau cel puțin de a minimiza interacțiunile cu ei.

Voluntariatul, extrem de important

Dacă aveți nevoie să vă extindeți viața socială, încercați să faceți voluntariat pentru o cauză preferată. Sunt șanse să întâlnești mai mulți oameni cu gânduri asemănătoare.

Voluntariatul este, de asemenea, o altă modalitate de a crește fericirea, oferindu-ți un scop.

De fapt, un studiu publicat pe 19 mai 2016 de BMJ Open a constatat că acest beneficiu a fost cel mai puternic în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 și 80 de ani și mai mult.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel