Din cuprinsul articolului
Secretele unei dimineți PERFECTE. Bei cafea dimineaţă? Nu eşti singurul. Cele mai multe persoane consumă licoarea neagră şi aromată de dimineaţă, pentru a le da energie, însă medicii vin cu un avertisment.
Toți ne gândim la o cafea fierbinte dimineața, pentru o porție de energie, dar acest obicei trebuie schimbat, susține dr. Karan Raj. El spune că nu este un obicei tocmai bun. Iată de ce.
De ce nu ar trebui să bei cafea imediat după trezire?
Pentru majoritatea dintre noi, prima cafea de dimineață ne oferă energia de care avem nevoie pentru a începe ziua, dar dr. Karan Raj avertizează: cafeaua nu ar trebui să fie primul lucru pe care îl consumăm dimineața și iată de ce.
„Acest lucru poate fi greu de acceptat și de neînțeles pentru unii, dar există un motiv foarte bun pentru această recomandare”, spune dr. Raj.
La BBC Morning Live, popularul doctor a explicat de ce ar trebui să lăsăm corpurile noastre să se trezească singure, în loc să ne bazăm pe prima înghițitură de cafea dimineața. El nu sugerează să renunți complet la cafeaua de dimineață, ci doar să-ți schimbi puțin rutina.
Greșeala pe care o fac oamenii dimineața
„Nu bea cafea dimineața înainte de a te trezi. „Organismul te trezește în mod natural cu cortizol”, spune specialistul.
În schimb, dr. Raj recomandă să aștepți câteva ore și să bei cafea după ce nivelurile naturale de cortizol din organism au scăzut.
„Bea cafea la mijlocul dimineții, când nivelul de cortizol și cel de energie scad. Apoi lasă cofeina să lucreze și să-ți dea energie”, explică specialistul, potrivit The Sun.
Proprietăți utile ale cafelei
Efectul stimulant al cofeinei conținute de cafea este indispensabil în perioadele de stres psihic și fizic crescut. Îmbunătățește concentrarea, crește activitatea motrică, ameliorează oboseala, acționează ca o substanță naturală antistres și antidepresivă. Dar odată cu consumul necontrolat al băuturii, acest efect slăbește.
Pentru a profita la maximum de această proprietate, ar trebui să vă abțineți de la o cafea tare cu o săptămână sau două înainte de supraîncărcarea viitoare, de exemplu, o sesiune pentru studenți. Atunci organismul va putea reacționa mai brusc la cofeină într-un moment în care este deosebit de important.
În general, consumul moderat de cafea este benefic pentru imunitate si digestie. Pe lângă efectele menționate, cafeaua are proprietăți preventive importante:
- reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 deoarece îmbunătățește sensibilitatea la hormonul insulină.
- reduce probabilitatea de a dezvolta anumite tipuri de cancer;
- reduce probabilitatea dezvoltării bolii Alzheimer la bătrânețe.
Proprietățile sale benefice sunt importante și pentru astmatici. Cafeaua naturală stimulează sistemul respirator și reduce numărul de atacuri.