Secretele tinereții fără bătrânețe de la un neurolog renumit. Super-alimente care regenerează întreg organismul

Piele fină, elastică și fără riduri, inimă sănătoasă și puternică, oase tari și compacte, toate acestea nu sunt un vis, ci o realitate relativ ușor de obținut.

Totul e să folosim ce ne-a dat mai bun mama natură. „E foarte important să vizitezi medicul și să-ți controlezi factorii de risc“, explică neurologul Dafin Mureșanu. Aceștia sunt, în principal, tutunul și alcoolul, dar e important și să respectăm orele de somn și relaxare.

„Unii trăiesc mult mai intens viața și muncesc foarte serios: în două ore pot să ardă cât alții în șapte. Alții au o viață lejeră, se protejează continuu și duc, astfel, o viață lungă. Totul ține de modul în care consumi rezervă biologică și rezervă cognitivă care scad, de-a lungul vieții, dacă n-ai grijă de ele“, explică specialistul.

Cum ajuți organismul să se regenereze

În fiecare clipă, celule din organismul uman mor, dar în același timp se nasc altele noi. Suntem într-o permanentă autoregenerare. Spre exemplu, celulele roșii trăiesc doar patru luni, cele albe – un an, celulele din piele se reînnoiesc în cel mult trei săptămâni, cele din oase – la 10 ani. Practic, spun specialiștii, o dată la șapte ani, corpul trece printr-un proces de regenerare complet, apoi începe altul. Iar noi putem stimula acest proces natural, printr-o alimentaţie adecvată. Practic, să ne prelungim tinerețea.

Laptele și produsele lactate, alimente-cheie pentru oase

Pentru a ajuta regenerarea oaselor, hrana trebuie să conțină, în primul rând, alimente bogate în calciu, precum laptele și produsele lactate, dar sunt benefice și legumele cu frunze verzi. De asemenea, avem nevoie de vitamină D, pe care o găsim în pește sau în broccoli. E bine să renunțăm la fumat, consum de alcool și exces de cafeină și să facem sport 30 de minute, în fiecare zi. Celulele osoase se regenerează în 10 ani, iar densitatea osoasă maximă o atingem la 20 de ani, după care scade treptat.

Peștele, benefic pentru ochi și creșterea unghiilor și a părului

La ochi, singurele celule care se regenerează sunt cele din cornee, practic, se refac în 24 de ore de la un accident. Pentru o vedere bună e indicat să consumăm pește, morcovi, afine, usturoi și spanac. Peștele, somonul în special, mai ales dacă este neafumat, și ouăle sunt bune și pentru regenerarea și creșterea unghiilor și a părului. Ajută, de asemenea, și legumele, nucile, cerealele integrale, carnea de pui și de curcan, lactatele, apa, fasolea și mazărea, avocadoul și semințele de floarea- soarelui.

Carnea roșie, bună pentru inimă și reîmprospătarea sângelui

După vârsta de 35 de ani inima obosește, bate mai încet și începe să-și piardă din vigoare. Ca să funcționeze bine e nevoie de un sânge sănătos și vase sangvine elastice. Cum celulele roșii din sânge trăiesc patru luni, organismul are nevoie de fier pentru a le regenera. Acesta se găsește în carnea roșie, ouă, porumb, sfeclă roșie și cacao. De asemenea, vița de vie dovleacul și țelina combat anemia. Pentru elasticitatea vaselor putem consuma vinete, morcovi, ceapă, tărâțe, usturoi și hrean.

Păpădia, planta care ajută la regenerarea celulelor din ficat

Atunci când se îndepărtează, printr-o operație, 70% din ficatul unei persoane, acesta crește la loc în doar cinci luni, deoarece celulele hepatice se regenerează o dată la 150 de zile. Dacă nu s-ar întâmpla acest lucru, organismul uman ar înceta să funcționeze. Pentru a ajuta acest proces e suficient să consumăm, spre exemplu, ceaiuri de păpădie, dar și spanac, salată verde, varză, conopidă, ardei gras, lemn dulce, suc de aloe, ulei de somon, pătrunjel, morcovi, oregano și ginseng.

Pielea, regenerată într-o lună cu apă, roșii, kiwi, citrice și pește

Celulele din piele – cel mai mare organ al omului – se regenerează o dată la trei–patru săptămâni, spun specialiștii. Pentru a ajuta acest procesc rapid și continuu, trebuie să consumăm: multă apă, citrice, roșii, kiwi (bogat în vitamina C), fructe de mare și pește gras (acizi grași Omega-3), avocado și nuci sau ulei vegetal nerafinat. Este necesar și un aport de antioxidanți – din cătină, goji sau fructe de pădure, ceai verde, dar și struguri negri, ciocolată neagră și prune uscate sau varză roșie.

Cafeaua ajută funcționarea plămânilor și a creierului

Cele mai bune alimente pentru sănătatea creierului sunt cafeaua (consumată cu moderație) și ciocolata neagră, afinele, nucile, bananele, somonul, vinetele, ceaiul verde, morcovii, cerealele integrale și usturoiul. De asemenea, o ceașcă, maximum două de cafea pe zi, datorită cafeinei din conținut, poate îmbunătăți funcția pulmonară și poate diminua manifestările astmului. Antioxidanții și cofeina din boabele de cafea ne ajută să ne concentrăm mai bine și previn chiar apariția unor tipuri de cancer.

 

Recent Posts

HOROSCOP 6 noiembrie 2024. O perioadă de bun augur!

Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…

o oră ago

De ce este data de 11/11 atât de specială? Descoperiți secretele acestei date și cum puteți beneficia de portalul energetic!

V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…

2 ore ago

STUDIU. Persoanele cu această grupă de sânge îmbătrânesc mai greu

Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…

2 ore ago

Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum poate fi crescută sănătos imunitatea copiilor

Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…

2 ore ago

OMS pregăteşte noi vaccinuri pentru 17 agenţi patogeni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…

3 ore ago

Există viață după moarte? Ce simt oamenii care sunt pe moarte

Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…

3 ore ago

Citeste si: