Din cuprinsul articolului
Dr. Gabriel Rîcu, medic specialist în radioterapie, explică în ce constă această metodă terapeutică, ce tipuri de radioterapie există, evidențiind totodată riscurile acestei tehnologii revoluționare care ajută la tratarea cancerului
Florian Saiu
C e este radioterapia? Cum funcționează această metodă de tratament?
Dr. Gabriel Rîcu are cuvântul: „Radioterapia este o metodă terapeutică cu acţiune loco-regională, care foloseşte radiaţiile ionizante pentru distrugerea celulelor tumorale maligne (celulele canceroase) si pentru a opri cresterea si dividerea acestora. Pe lângă tratarea unor forme de cancer, în situaţii relativ limitate şi folosind doze mici, poate fi utilizată pentru efectul său de scădere a inflamaţiei în tratarea afecţiunilor articulare inflamatorii degenerative”.
„Radioterapia modernă se diferenţiază de tehnicile anterioare de radioterapie prin precizia ridicată a iradierii şi prin reducerea substanţială a timpului de tratament. Radioterapia constă în utilizarea radiaţiei ionizate pentru a distruge celulele canceroase, cu un minimum de efecte secundare la nivelul organelor sau ţesuturilor sănătoase din vecinătatea tumorii, fără a avea influenţe majore asupra calităţii vieţii pacienţilor”, a continuat specialistul Gabriel Rîcu.
Concluzie: „Radioterapia acţionează asupra acestor celule pe două căi:
Directă – distruge în mod direct celula canceroasă;
Indirectă – produce modificări la nivelul metabolismului celulei canceroase, modificări care vor conduce la moartea acesteia. Datorită preciziei şi eficienţei asupra tumorii canceroase, peste 60% din cazurile de cancer din Europa sunt tratate prin radioterapie”, a explicat dr Gabriel Rîcu.
Cele mai frecvente metode de radioterapie folosite, potrivit specialistului Gabriel Rîcu, sunt:
Tratamentul prin radioterapie poate fi utilizat cu două scopuri, curativ şi paliativ. „Radioterapia este denumită curativă atunci când cancerul poate fi vindecat şi are ca scop distrugerea completă a celulelor canceroase. Aceasta poate fi administrată în momente diverse, singură sau împreună cu alt tratament: înainte de intervenţia chirurgicală, pentru a micşora tumora, sau după operaţie, pentru a opri creşterea celulelor canceroase care ar putea rămâne. Aceasta poate fi administrată, de asemenea, înainte, în timpul sau după chimioterapie sau tratamentul hormonal, pentru a îmbunătăţi rezultatele generale”, susține dr. Gabriel Rîcu. „Radioterapia paliativă se utilizează atunci când vindecarea totală a cancerului nu mai este posibilă, dar ameliorarea simptomelor face viaţa pacientului mai confortabilă. Radioterapia paliativă tratează probleme specifice cauzate de cancer, cum sunt durerea sau sângerarea. Reducerea dimensiunilor tumorale duce implicit la scăderea presiunii exercitate de tumoră pe organele de vecinătate (de exemplu, creier sau măduva spinarii). Radioterapia paliativă este importantă în principal în stadiile avansate de boală în care are ca scop obţinerea unei calități a vieții satisfă- cătoare”, spune Dr. Gabriel Rîcu.
„Efectele secundare la radioterapie variază major în funcţie de localizarea tumorii tratate, structurile anatomice aflate în imediata sa vecinătate, doza totală de radiaţii administrată şi nu în ultimul rând de sensibilitatea fiecărui pacient în parte. Alte boli ale pacientului pot să infuenţeze efectele secundare ale radioterapiei”, consideră specialistul Gabriel Rîcu.
„Radioterapia externă nu face ca pacientul să devină radioactiv, ca urmare acesta poate lua contact cu alte persoane în condiţii de siguranţă, în cursul tratamentului şi ulterior”, explică dr. Gabriel Rîcu.
Dacă ai asigurare de sănătate, poți beneficia gratuit de această metodă de terapie. „Radioterapia este o procedură decontată de Casa Națională de Asigurări de Să- nătate (CNAS). Orice pacient cu asigurare de sănătate are acces gratuit la serviciile de radioterapie decontate de CNAS, atât în spitalele de stat cât și în clinicile medicale private”, susține dr. Gabriel Rîcu.
De remarcat că radioterapia este o procedură costisitoare, obținută prin procedee moderne sau depășite. Care sunt cele mai bune metode, potrivit specialistului Gabriel Rîcu, afl ați mai jos
În prezent, există 4 tehnici moderne de radioterapie externă:
Alte tehnologii
Mai sunt utilizate şi alte tehnologii precum radioterapia 2D sau aparatele cu cobalt, dar sunt cu mult depăşite în comparaţie cu evoluţia aparaturii actuale. Tehnica de iradiere 2D se face fără integrarea unui sistem computerizat pentru planificarea tratamentului şi a unui computer tomograf simulator. Tehnologia modernă IMRT – VMAT asigură unul dintre cele mai performante tratamente de radioterapie disponibile în lume. Aceasta prezintă următoarele avantaje:
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…