Secretele orgasmului sunt multe și poate încă și mai multe nedescoperite. Oricum l-ai privi, că încerci să îl explici sau doar să îl trăiești, orgasmul este, fără doar și poate, un final așteptat de ambele sexe, la finalul unui act sexual.
Care este adevărul legat de orgasm? Ce se petrece în creier, atunci când ajungem în punctul culminant?
Orgasmul a fost cercetat de specialiști în sexologie și neuroștiință. Adam Safron, cercetător la Northwestern University din SUA, a încercat să dea un răspuns la chinuitoarea întrebare: „De ce ne place așa de mult să avem orgasm?“
Răspunsul ar fi stimularea sexuală ritmică.
Safron a comparat orgasmul cu spasmul epilepic. În timpul unui spasm epileptic se produce o suprastimulare a ariilor corticale.
Stimularea sexuală ritmică se manifestă în creier cam la fel, pentru că ea crește activitatea neuronală și dacă această activitate e suficient de intensă, se poate întinde pe toate ariile corticale și poate crea o experiență explozivă.
Este pragul orgasmic. După ce pragul acesta e depășit, creierul revine la activitatea normală.
Dar dacă orgasmul seamănă cu spasmul epileptic, atunci de ce epilepsia ne face să ne pierdem cunoștința, dar orgasmele nu? Și de ce orgasmul e așa de plăcut?
Răspunsul e dopamina. În cazul epilepsiei, arii largi ale creierului sunt afectate. În vreme ce la orgasm sunt stimulate arii asociate cu secreția de dopamină.
Dopamina inhibă anxietatea exact așa cum o face un alt drog puternic: cocaina. Inhibiția aceasta laolaltă cu injecția de dopamină e ceea ce dă plăcerea unui orgasm.
Mai trebuie spus că orgasmul feminin și masculin sunt destul de similare din punct de vedere neurochimic. Și, chiar dacă sunt în număr mai mic, există și bărbați care nu pot ajunge la orgasm.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…