Din cuprinsul articolului
Secretele naturii, dezvăluite! Acest echilibru este supus zilnic mai multor factori de risc: alimente ultra-procesate, alcool, medicamente, produse de uz casnic și cosmetice fabricate din substanțe cu efect toxic, poluanți din aer și apă.
De aceea este bine să cunoști instrumentele care te ajută în lupta împotriva acestor factori de risc. Unul dintre aceste instrumente este detoxifierea și în rândurile care urmează îți prezentăm 5 metode eficiente pentru a realiza acest tratament.
Secrete din natură: Se recomandă o curățare a computerului
Din această cauză, în prezent suntem supuși unui risc mai mare de îmbolnăvire decât în trecut. Și aici intervine detoxifierea, care ajută procesele normale prin care organismul nostru rămâne în viață, sănătos.
„Intestinele noastre se confruntă în fiecare zi cu doze de alimente, medicamente, poluanți și toxine”.
Medicul Anil Minocha recomandă o curățare a computerului pentru a-l face să funcșioneze fără probleme.
Organismul uman se poate detoxifica cu ajutorul unor metode eficiente. O cură de detoxifiere este doar o cărămidă la baza păstrării echilibrului organismului și că, pentru ca acest echilibru să devină permanent este nevoie să adopți un stil de viață sănătos.
Poți obține o detofixiere eficientă a organismului folosind una sau mai multe din metodele de mai jos:
Detoxifiere eficientă prin reglarea alimentației
Postul reprezintă abținerea (abstinența) voluntară de la consumarea anumitor mâncăruri și băuturi în scopuri medicale, religioase sau etice. Postul a început să fie practicat încę din secolul al V-lea d. Hr., când medicul grec Hipocrate recomande abţinerea. Detoxifierea prin reglarea alimentației poate fi realizatę prin consumul de alimente pro-detoxifere si prin eliminarea aliments nesănătoase.
Începând cu secolul XX, pe măsură ce au început să fie cunoscute mai bine cerințele nutriționale ale corpului uman, metodele de a ține post au devenit mai sofisticate, acesta fiind folosit inclusiv ca metodă de prevenire a îmbolnăvirilor.
În prezent, postul este practicat sub forme diverse: post bazat pe alimente “ușoare” (fără carne, ouă, produse lactate) practicat în România în special în perioada sărbătorilor religioase, “post negru” (în care se consumă doar apă și/sau ceaiuri/sucuri), post intermitent (alternarea perioadelor de post cu cele în care consumăm alimente fără restricțiile postului).
Postul ajută organismul să scape, cel pușin o perioadă, de alimentele cu impact negativ asupra sa. Postul eliminând toxinele mai eficient, contribuind la reglarea nivelul de insulină.
Consumul de alimente pro-detoxifiere
Alimentele pro-detoxifiere sunt alimente care sprijină organismul în timpul curelor de detoxifiere, contribuind la eliminarea mai eficientă a toxinelor. Printre acestea se numără fructele și legumele consumate în stare proaspătă, cerealele integrale, carnea slabă și peștele.
Legumele crucifere
Aceste legume sunt bogate în glucozinolați, care stau la baza fazei a II-a a detoxifierii hepatice.
Un studiu efectuat în anul 2015 și publicat în “Evidence Based Complementary Alternative Medicine“a arătat că legumele crucifere îmbunătățesc funcționarea ficatului datorită efectelor anti-cancerigene, anti-inflamatoare și anti-virale. Fiind bogate în fibre, aceste legume stimulează și eliminarea de toxine prin bilă și scaun.
Se recomandă consumarea zilnică în formă proaspătă, la aburi sau soté a circa una-două cești de varză, broccoli, varză de Bruzelles, ridichi sau napi. Dacă ai probleme cu tiroida, trebuie să eviți consumul excesiv și/sau să gătești aceste legume timp de 30 de minute înainte de a le mânca.
Legumele care conțin glutation
Usturoiul, ceapa și prazul se numętesc printre legumele care duc la creșterea nivelului de glutation din organism, făcând astfel procesul detoxifierii mai eficient. O altă categorie de legume recomandate ân cura de detoxifiere are legumelor care au în compoziție sulf. Sulful conține un antioxidant extrem de important numit glutation.
Orezul brun, alimentele cu conținut ridicat de fibre (fasole, quinoa, ovăz), smochinele, lămâile, precum și avocado-ul, sfecla roșie și ghimbirul sunt alte alimente care ajută în curățarea organismului.
Sfecla roșie amplifică efectul pozitiv
Potrivit unui studiu efectuat în 2001 și publicat în “Journal of Agricultural and Food Chemistry“ avocado-ul conține acizi grași care protejează ficatul împotriva unei toxine puternice numită galactozamina.
Ghimbirul mărește capacitatea intestinelor de a procesa mâncarea și de a elimina reziduurile, contribuind astfel activ la procesul de detoxifiere. Sfecla roșie amplificętă efectul pozitiv pe care enzimele specifice îl au în funcșionarea ficatului, iar ea conținând niveluri ridicate de anti-oxidanți care protejeazę organismul împotriva factorilor dăunători.
Un studiu din 2013 publicat în “International Journal of Preventive Medicine” a indicat că ghimbirul conține de asemenea numeroși anti-oxidanți cu efecte pozitive în curele de detoxifiere.